Excedentul comercial al zonei euro a crescut în luna iulie

0
Excedentul comercial al zonei euro a crescut în luna iulie

Excedentul balanţei comerciale a zonei euro a crescut în luna iulie 2013 graţie relansării exporturilor, un nou semn că vânzările către restul lumii ajută la îmbunătăţirea situaţiei economiei europene, transmite Reuters.

Oficiul european de statistică (Eurostat) a anunţat marţi că în luna iulie 2013 exporturile zonei euro au crescut cu 3% în ritm anual, după o scădere de 3% în luna iunie. În plus, importurile au fost stabile în luna iulie, după o contracţie de 6% în iunie, semn că cererea gospodăriilor europene ar putea să-şi revină.

 

În primele şapte luni ale acestui an, cele 17 state care utilizează moneda euro au înregistrat un surplus cumulat de 90,8 miliarde euro, faţă de 31,5 miliarde euro în perioada similară a anului trecut.

 

În rândul principalilor parteneri comerciali, în luna iulie au crescut exporturile zonei euro către Marea Britanie, Rusia şi Turcia. În schimb, au scăzut atât exporturile cât şi importurile zonei euro din SUA şi China.

 

Revenirea exporturilor a ajutat la ieşirea zonei euro din recesiune în al doilea trimestru al acestui an. Comisia Europeană se aşteaptă ca zona euro să revină la un ritm de creştere mai solid anul viitor, însă economiştii nu cred că zona euro va înregistra o creştere semnificativă înainte de 2015. Luna aceasta, Banca Central Europeană şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru zona euro în 2014 până la 1%.