EXCLUSIV! MONEY.RO pe urmele celebrei Wednesday, în decorurile în care s-a filmat serialul în România

0

„Wednesday” este un fenomen internațional al cinematografiei, care – poate pentru prima dată în istorie – nu a pornit de la Hollywood, ci din… Buftea, România. Suntem prima echipă de jurnaliști care a avut acces la decorurile din Studiourile Buftea și vă prezentăm, în exclusivitate, planurile de valorizare ale acestora prin tururi ghidate, precum și informații despre cine a făcut-o pe Jenna Ortega să renunțe la stilul de viață vegan pentru mâncarea românească. Iată, deci, o Mare Întâlnire cu o şansă specială pentru imaginea României în lume.

Serialul „Wednesday”, difuzat de platforma de streaming Netflix, continuă să dărâme record după record în Cinematografie, aflându-se în topul preferințelor utilizatorilor din întreaga lume. Prima performanță a producției regizorului Tim Burton este recunoașterea pentru cel mai bun debut al unui serial în limba engleză din istoria Netflix. 23 noiembrie 2022 va rămâne o zi istorică pentru platforma de streaming, pentru că doar în prima săptămână de difuzare serialul a înregistrat 341,2 milioane de ore de vizionare, doborând astfel recordul deținut până atunci de sezonul 4 al serialului „Stranger Things”. Sondajele arată că primul sezon din „Wednesday” continuă să cucerească fani în întreaga lume, fiind în acest moment pe locul al treilea în topul celor mai vizionate seriale în limba engleză din istoria de 25 de ani a Netflix, cu 752.52 de milioane de ore de vizionare în toată lumea. Specialiștii se așteaptă ca acest serial să depășească în doar câteva zile recordul înregistrat de „Squid Game” („Jocul Calamarului”) care a înregistrat 1,65 de miliarde de ore de vizionare în primele 28 de zile de difuzare. Au mai rămas 10 zile până la verdictul pe care îl aşteaptă toată lumea: trece sau nu „Wednesday” în fruntea tuturor clasamentelor?!

„Wednesday, un serial născocit de Tim Burton” așa cum este prezentat de Netflix a devenit un fenomen internațional, #WednesdayAddams având peste 12 miliarde de vizualizări pe TikTok, în timp ce „Wednesday Soundtrack” este umărul 1 în căutările iTunes. Conform IMDb, Jenna Ortega, actrița din rolul principal, a devenit cea mai populară actriță a tuturor timpurilor. Impactul serialului a devenit atât de puternic încât fanii au generat un trend pe TikTok, imitând coregrafia pe care Jenna Ortega a născocit-o în episodul al patrulea din serial.

Acest trend i-a adus piesei „Bloody Mary” cântată de Lady Gaga un succes fulminant, deoarece accesările pentru acest titlu în aplicațiile de muzică au crescut cu 1.800% față de media obișnuită de redare a piesei. O piesă care, deși nu a fost inclusă în coloana sonoră a serialului, s-a „contaminat” natural, odată cu asocierile făcute de fani. De asemenea, retaileri precum MAC Cosmetics sau Zara beneficiază de creșteri notabile de pe urma serialului, întrucât produsele celor două branduri au fost recunoscute de fani atât în serial cât și în secvențele de making-of.

„Wednesday”, serialul care prezintă actualizarea poveștii Familiei Addams din perspectiva fiicei, a atras atenția și asupra României, întrucât primul sezon al serialului a fost filmat integral în țara noastră. Culisele lumii culturale susțin că echipa lui Tim Burton a ales România pentru realizarea producției deoarece a regăsit aici calitatea hollywodiană la prețuri accesibile. Au existat chiar voci care au acuzat autoritățile din România că nu au explorat și exploatat capitalul de imagine obținut în urma difuzării serialului, însă pârghiile legale care să facă posibil acest lucru încă întârzie să apară.

Orașul Jericho a fost construit la Buftea

Scenograful serialului „Wednesday” a susținut că regizorul Tim Burton preferă să nu folosească prea multă creație digitală. Din acest motiv, orașul Jericho a fost construit aproape în totalitate… la Buftea. Toate interioarele sunt reale, fără extensii digitale.

La Studiourile Buftea l-am întâlnit pe Flavian Dobre, proprietarul restaurantului OnSet din cadrul Studiourilor, cel care se implică în dezvoltarea tururilor ghidate care vor fi disponibile publicului începând cu 17 decembrie.

– Cum vor arăta tururile Studiourilor Buftea?
Vor fi foarte interesante. Noi încercăm să le oferim o experiență complexă celor care ne vor vizita. Cu alte cuvinte, participanții din tururile ghidate nu vor vedea doar niște platouri de filmare, ci vor putea deveni parte din aventuri multimedia. Am gândit foarte multe activități. Primul platou care se vizitează este Platoul Nr. 5, unde se află un avion. Acolo oferim prima activitate pentru vizitatorii noștri care vor putea experimenta o scenă de deturnare a unui avion. Apoi se va vizita cel mai mare bazin din Europa, în care s-au filmat foarte multe filme. Au fost „regizate” acolo scene cu tornade, rechini, chiar și o parte din „Wednesday” s-a filmat acolo – cursa cu bărcile, cadrele subacvatice cu sirenele. Următoarea oprire va fi la muzeul studioului, unde vizitatorii vor putea vedea evoluția cinematografiei, de-a lungul timpului. Acolo se pot vedea și machete de decor.

– Toate aceste puncte de atracție existau la Studiourile Buftea și înainte de ideea acestor tururi sau le-ați adus special pentru acest proiect?
Unele existau, pe altele le-am adus pentru a îmbunătăți experiența vizitatorilor. Suntem într-o discuție avansată cu niște parteneri pentru dublaj de film. Practic, contra cost, vizitatorii pot da glas eroilor favoriți din filme de animație și nu numai. Apoi vom ajunge pe unul dintre cele mai mari platouri LED din Europa. Vizitarea acestui platou virtual este inclusă în tur, dar există și posibilitatea unei experiențe în plus pentru cei care doresc să fie ei înșiși actori în asfel de decoruri virtuale. Următorul pas va fi către orașul Boston de la 1800 și vizionarea unui fragment din filmul „Django”. Pe timpul verii putem oferi și show-uri cu pirați, tot ca o opțiune suplimentară pentru că este o scenetă cu o mulțime de efecte. Turul va continua cu vizita în căsuțele din îndrăgitul serial „State de România” și ajungem la Casa Șerifului din „Wednesday”. De aici mergem spre grădina interioară de la Nevermore și apoi ajungem în vestitul oraș Jericho. În orașul Jericho vor exista mai multe activități: vizitatorii se pot costuma în oricare personaj din „Wednesday” și nu numai. Cei care doresc, vor putea cumpăra suveniruri și vor putea servi ceva în cafeneaua Girueta.

– Ce ne puteți spune despre Jericho, orașul construit… la Buftea?
Este „un oraș” construit de la zero. Construcția decorului a început în iunie 2021, iar la finalul lunii septembrie tot ce vedeţi aici era deja gata. Înainte, aici era pur şi simplu un câmp. S-au tras canalizare, curent, tot ce este nevoie pentru ca aceste clădiri să fie funcţionale în acest „oraș”. Foarte multe dintre clădirile pe care le vedeți, au și interioare.

– Practic când ați aflat că aici se va filma serialul?
La începutul lunii iunie a avut loc deal-ul. Negocierile erau din mai și la începutul lunii iunie s-a bătut palma și imediat au început lucrările.

– Sunt anumite materiale speciale pentru decoruri sau tehnici de realizare aparte?
Tehnicile obișnuite în Film: a fost nevoie de constructori, butafori, patinatori.

– Români, toți?
Nu. Aici au fost și foarte multe echipe străine. Pentru fiecare șef de echipă specifică a existat, însă, un omolog român.

– În ce clădiri se poate intra?
Cam în 70% dintre clădirile de aici. Nu se poate intra în catedrală. Nu există nimic în interior, nu a fost gândit ca spațiu practicabil. Pentru ca interioarele mari să fie controlabile, ele sunt reproduse în platoruri de filmare unde se poate regla „vremea”: temperatură, zi-noapte… Ar fi fost mult prea scump să facă un interior funcționabil într-o clădire atât de mare. La fel și în cazul primăriei. Nu putem schimba înfățișarea set-ului, el fiind asigurat.

– Cât au costat decorurile?
Nu avem această informație, doar Casa de Producție o are.

– Dacă o altă casă de producție ar dori să filmeze o altă producție în aceste decoruri, este posibil?
Sigur.

Adică ar putea apărea un film românesc, „Miercuri”, care să fie filmat fix aici?
Da. Dar un film românesc nu este neapărat cel mai potrivit exemplu. De obicei filmele românești nu au buget. Până acum nu am văzut vreun film românesc cu un buget mai mare de 1,5 – 2 milioane. Un film poate la sfertul „Wednesday”, sub 15-20 de milioane nici nu poate fi imaginat. Ar fi imposibil pentru că sunt foarte multe resurse.

– Cât timp s-a filmat aici?
7 luni. Septembrie – Martie. De la ora 4.30-5.00 dimineața până târziu în noapte. „Wednesday” a avut și mai multe echipe care au filmat simultan. A fost un proiect foarte greu, foarte mare. A fost foarte multă figurație!

– Cum a fost întâlnirea Dvs. cu actorii?
Având în vedere că eram în perioada COVID, protocolul ne interzicea cu desăvârșire să luăm contact cu „echipa roșie” – echipa de cadru. Eu, de foarte multe ori, i-am văzut la masă. Și partea de catering a fost specială. Personalul din birouri lua masa la cantină, iar ceilalți luau masa pe set – aveau bucătării mobile cu linii calde.

„Personal am servit-o pe domnișoara Ortega”

– Jenna Ortega a declarat că a renunțat să mai fie vegană, în timpul filmărilor în România.
Personal am servit-o pe domnișoara Ortega de vreo 5-6 ori. Foarte ok!

– Mâncarea a fost cea tradițională? Sarmale, mici…
Da, bineînțeles. Unii au apreciat, alții nu.

– Cui i-a plăcut?
Păi de exemplu domnișoarei Ortega i-a plăcut. Ea a mâncat mici, a mâncat de toate… Era vegetariană înainte. Dar e ciudat că existau și câte trei variante de meniu vegetarian. Chefii care au lucrat în acest proiect au fost foarte buni, Emanuel Mocan și Alin Barabancea. La un moment dat făceam o mulțime de combinații de meniuri, chiar și mexicane. Aveam cam 16 feluri de mâncare pe zi. Cei „speciali” din cast aveau o persoană delegată care venea și ridica mâncarea. Catherine Zeta-Jones… Uneori au avut chiar și chef-ul lor.

– Ați servit-o și pe Catherine Zeta-Jones?
Nu. Dumneaei lua masa în căsuță. Lead cast-ul de obicei ia masa separat. Însă, de exemplu, pe Luis Guzmán l-am servit.

– Ați urmărit serialul pe Netflix?
Da. Nu am văzut încă tot sezonul, dar am parcurs jumătate.

– Care este personajul preferat? Mai ales că i-ați avut aici, atât de aproape… I-ați servit, i-ați cunoscut!
Îmi place Jenna Ortega foarte mult. A jucat foarte bine! Noi, din spatele camerelor știm prin ce a trecut fata asta – ea nu a avut voie să clipească. Wednesday Addams nu clipește. Am văzut repetițiile cu Thing – mâna. Tim Burton a făcut primele probe. O zi întreagă s-a plimbat în tot platoul făcând asta și arătându-i lui Victor Dorobanțu cum să „meargă”. Era plimbat cu un cărucior, pe burtă, și avea praf buricele degetelor pentru că era atât de cald încât asfaltul frigea. A fost wow! O producție foarte interesantă, foarte grea, dar foarte frumoasă!  

– Dvs. faceți performanță și în alt domeniu…
Da, sunt printre cei mai buni chefi cofetari ai lumii, campion mondial în anul 2015, dublu campion european în industria dulciurilor.

– Există vreun produs făcut de Dvs. care apare în film?
Da. Tot fudge-ul! În întoarcerea în trecut din Lumea Pelerinilor, secvență filmată în decorurile noastre „Boston” despre care vă spuneam mai devreme, apar tăvile în care pelerinii vând fudge – ciocolată de casă. Toată făcută de mine, adică 250 de kilograme.

– Fudge-ul va fi dat și în tururile ghidate?
Bineînțeles! Aici, în Cafeneaua Girueta, alături de alte delicii dulci.

– Care este prețul unui tur?
200 lei/persoană. E inclusă o masă în restaurantul unde au luat masa mulți dintre actorii din serial. Sau, înainte de ei, locul în care au scris și au lucrat la scenarii profesioniștii din cinematografia românească.

– Câte persoane s-au înscris la tururi?
Avem peste 10.000 de înscrieri, deja. În acest moment nu putem organiza tururi decât în weekend, pentru că în timpul săptămânii în Studiourile Buftea au loc filmări.

Cine va fi ghid?
Ghizii sunt regizori, scenografi… Sunt profesioniști, oameni care vin cu explicații potrivite.

– Câte tururi sunt într-o zi?
Trei sau patru. Încercăm să găsim soluții să nu fie foarte lungă așteptarea celor de pe listă. Dar ne-am dori să nu fie mai mult de 30 de persoane într-un tur, ca să se poată bucura fiecare de experiență și să înțeleagă ceva.

Iată, deci, cum o idee „născocită” de Tim Burton transformă România într-un centru de interes pentru milioane de fani ai serialului „Wednesday”, care pot vizita la Buftea Orașul Jericho și Lumea Piligrim. Cei care vor să continue experiența descoperirilor, au o listă generoasă a locurilor în care s-au desfăşurat filmările în România: Castelul Cantacuzino, din Bușteni, de pildă. În serial, castelul este Academia Nevermore, unde Wednesday încearcă să învețe să-și folosească abilitățile paranormale. Bazinul de înot Dinamo – București apare în primul episod, în scena cu peștii piranha. Casa Monteoru din București, una dintre cele mai valoroase clădiri din patrimoniul Capitalei a găzduit scenele cu balul liceenilor. Gara Regală din Sinaia a devenit Gara Burlington, Conacul Olga Greceanu – casa lui Garret Gates, Universitatea Politehnică București – Liceul Nancy Reagan, Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”, București a găzduit scenele cu orele de botanică, iar pe Lacul Brănești s-au filmat scene de la concursul de bărci. Deși prezența actorilor din distribuție în România a generat știri constant, ecourile de după lansarea „Wednesday” continuă să depășească așteptările tututor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.