AcasăEconomieEximBank anunţă că participă la redactarea Memorandumului Iniţial pentru aderarea României la...

EximBank anunţă că participă la redactarea Memorandumului Iniţial pentru aderarea României la OCDE

”EximBank participă la redactarea Memorandumului Iniţial pentru procesul de aderare al României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), fiind singura instituţie financiară specializată, cu rol de promovare a exportului, în concordanţă cu standardele Acordului OCDE privind creditele la export care beneficiază de susţinere oficială”, anunţă banca.

Banca precizează că are o experienţă vastă în stabilirea poziţiilor tehnice comune la nivelul UE în ceea ce priveşte instrumentele financiare prin care guvernele pot contribui la dezvoltarea comerţului mondial, ceea ce permite o integrare rapidă a practicilor OCDE pentru dinamizarea susţinerii exportului şi armonizarea politicilor companiilor locale cu cerinţele organizaţiei.

”EximBank contribuie activ la realizarea unuia dintre cele mai importante obiective de ţară ale României – aderarea la OCDE, prin canalizarea expertizei pe care o are în privinţa integrării activităţii sale financiare la nivel internaţional, astfel încât mediul de afaceri local să fie cât mai pregătit pentru a acţiona conform  standardelor care guvernează economiile dezvoltate ale lumii. Prezenţa României printre statele membre OCDE confirmă nivelul de creştere a economiei şi permite valorificarea unor viitoare oportunităţi semnificative de investiţii, iar portofoliul de instrumente financiare al Grupului EximBank ne poziţionează ca un partener valoros în cadrul acestui proces, atât din perspectivă guvernamentală, cât şi la nivelul dinamicii de afaceri a companiilor locale”, a spus Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

Consiliul OCDE a adoptat la începutul acestui an decizia privind deschiderea discuţiilor de aderare cu România, care a primit astfel statutul de ţară candidată la aderare. La 10 iunie 2022, Consiliul OCDE a adoptat Foaia de parcurs pentru procesul de aderare a României la Organizaţie. În cadrul acestui proces, România urmează a fi evaluată de 26 comitete sectoriale, conform Principiilor-cheie pentru aderare, iar evaluările se vor desfăşura în paralel conform ritmului şi procedurilor stabilite de fiecare Comitet. În acest context, prioritatea autorităţilor pentru actuala perioadă constă în Redactarea Memorandumului Iniţial, document care solicită o implicare susţinută din partea tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în procesul de aderare. În acest sens, Guvernul a aprobat săptămâna trecută Memorandumul pentru aprobarea cadrului activităţilor şi a structurii funcţionale de la nivelul Guvernului pentru procesul de aderare al României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

EximBank este o instituţie specializată ce se implică activ de 30 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate şi pot fi accesate în condiţii avantajoase de orice tip de societate comercială.

În ianuarie 2020, EximBank a finalizat achiziţia Băncii Româneşti moment ce a marcat integrarea acesteia în Grupul EximBank. Banca Românească este o bancă universală ce oferă clienţilor săi, persoane fizice şi juridice, o gamă largă de produse şi servicii de calitate adaptate nevoilor fiecăruia prin intermediul reţelei sale teritoriale de aproape 85 de sucursale şi agenţii. Alături de cele două bănci, din grupul EximBank face parte şi Compania de Asigurări – Reasigurări Exim România (EximAsig), specializată în asigurarea riscurilor financiare, de export şi comerciale interne.

 

Ultimele Articole