x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 14° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  35 km/h
  Umiditate

  97%
  Presiune

  33695 hPa
string(7) "externe"

„Există un pericol ca această dispută să ducă la război!”: Tensiunile dintre Qatar și celelalte state arabe s-au înrăutățit dramatic

Ministrul de Externe al Germaniei, Sigmar Gabriel, a avertizat sâmbătă că disputa diplomatică dintre ţările arabe şi regimul qatarez ar putea să ducă la izbucnirea unui război în Orientul Mijlociu, transmite Reuters, potrivit Știripesurse.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 12.06.2017, 3:22 | Actualizat: 12.06.2017, 3:22

„Există un pericol ca această dispută să ducă la război”, a declarat ministrul german într-un interviu. De asemenea, acesta a atras atenţia asupra înrăutăţirii ”dramatice” a relaţiilor dintre aliaţii şi vecinii din zona Golfului. Şeful diplomaţiei germane a precizat că a vorbit în ultima săptămână cu omologii din Arabia Saudită, Qatar, Turcia, dar şi Kuwait şi Iran pentru a-şi exprima îngrijorările cu privire la situaţia complicată din Orientul Mijlociu.

 

„După discuţiile din această săptămână, ştiu cât de serioasă este situaţia, dar cred că există şanse bune pentru un progres”, a concluzionat Sigmar Gabriel. Arabia Saudită, Bahrain, Emitatele Arabe Unite, Egipt şi Yemen  au decis la începutul acestei săptămâni să întrerupă relaţiile diplomatice cu regimul qatarez, acuzându-l de destabilizarea regiunii şi sponsorizarea mai multor grupări teroriste, de la jihadiştii Statului Islamic, la Al-Qaeda, Frăţia Musulmană şi Hamas.

 

Ulterior, decizia a fost susţinută de guvernul recunoscut al Libiei, precum şi de insulele Maldive. Doha dezminte vehement că finanţează grupări teroriste şi a condamnat blocada impusă de vecinii arabi, susţinând că acuzaţiile aduse sunt lipsite de orice bază în realitate.