Experții avertizează țările arabe că acesta ar putea fi ultimul boom al industriei petroliere. „Este începutul sfârșitului” (CNN)

Boomul industriei petroliere provocat de războiul din Ucraina a îmbogățit (din nou) țările din Orientul Mijlociu, care beneficiază de rezerve mari de energie, dar experții avertizează că aceasta ar putea fi ultima dată când prețul petrolului va mai atinge valori atât de mari, scrie CNN.

Creșterea prețului la energie provocat de război a ridicat statele din Golf dintr-o criză economică în care s-au găsit timp de aproape 10 ani și în timpul căreia acestea au trebuit să își reducă cheltuielile și să înregistreze deficite bugetare în timp ce economiile lor s-au contractat. Invazia rusească a Ucrainei a săltat valoarea țițeiului la cel mai mare preț din ultimi opt ani.

Statele din Golf au mai beneficiat de pe urma unor boomuri petroliere în anii ’70 și ’80 și, din nou, la începutul anilor 2000. Atitudinile schimbătoare față de consumul de energie fac ca astfel de cicluri să nu mai fie sustenabile, iar experții avertizează că țările din Orientul Mijlociu trebuie să se pregătească pentru o lume în care petrolul nu mai este principala sursă de energie a lumii.

„Acesta este cu siguranță începutul sfârșitului pentru îmbogățirea de pe urma petrolului la un astfel de nivel susținut”, a spus Karen Young, cercetător-șef la Institutul Orientului Mijlociu de la Washington.

„Boomul din ziua de azi este mult mai mult decât o criză a petrolului”

Statele occidentale au lucrat pentru a face tranziția către energie regenerabilă, care astăzi pare mai importantă ca niciodată având în vedere cât de mult a afectat războiul din Ucraina principalele căi de aprovizionare cu petrol și gaze naturale ale Europei.

„Boomul din ziua de azi este diferit pentru că este mult mai mult decât o criză a petrolului”, a spus Young. „Este o schimbare majoră a structurii felului în care satisfacem necesarul energetic al lumii”. Exportatorii din domeniul energiei al Orientului Mijlociu ar urma să câștige 1,3 trilioane de dolari din veniturile obținute în urma vânzării de hidrocarburi în următorii patru ani – o consecință a boomului prin care trecem în acest moment, potrivit Fondului Monetar Internațional.

Experții au avertizat țările arabe să nu irosească câștigurile uriașe pe care le vor obține din exporturi întrucât acestea trebuie să își diversifice economiile pentru a face față inevitabilelor fluctuații ale prețurilor petrolului. În timpul precedentelor boomuri petroliere, statele din Golf și-au risipit averea făcând investiții ineficiente sau inutile, în special, în domeniul construcțiilor și cumpărând arme. Aceste boomuri au fost urmate de recesiuni odată cu scăderea prețurilor din cauză că națiunile arabe au continuat să fie dependente de exporturile de hidrocarburi.

Statele din Golf au început să introducă taxe – un semn că își caută surse de venit alternative 

Un raport realizat în mai 2022 de Banca Mondială a subliniat faptul că banii obținuți de țările din Golf după pandemie și după războiul din Ucraina trebuie investiți în „tranziția economică și de mediu”.

Tranziția energetică este crucială într-o perioadă în care multe părți ale lumii se grăbesc să facă trecerea la surse de energie regenerabile, potrivit raportului. Statele arabe au început să dea semne că încearcă să își diversifice portofoliul economic. De la ultimul boom petrolier, care s-a încheiat în 2014, patru dintre cele șase state din Golf au introdus taxe pe valoare adăugată, iar Emiratele Arabe Unite au introdus chiar și un impozit pe venitul corporativ. În niciun stat din Golf nu se plătesc impozite pe venit.

Arabia Saudită a investit în alte sectoare, precum turismul, dar experții nu cred că veniturile obținute din exporturile de petrol pot fi înlocuite de cele provenite din alte sectoare. Regatul saudit face în jur de 1 miliard de dolari pe zi din petrol la prețul de azi. Statele din Golf spun că petrolul este și va continua să fie crucial pentru economia globală și că hidrocarburile vor rămâne cea mai importantă sursă de energie chiar dacă multe națiuni folosesc tot mai mult surse alternative.

Agenția Internațională a Energiei a spus săptămâna trecută că cererea pentru petrol va crește din nou anul viitor, impulsionată de China care va reveni la nivelul de producție de dinainte de pandemie și de reluarea călătoriilor internaționale. Chiar și așa, experții sunt de părere că statele din Golf realizează că și dacă petrolul rămâne la mare căutare, astfel de creșteri semnificative ale prețului la petrol nu vor mai avea loc în aceeași măsură și cu aceeași frecvență.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed