x


  • EUR
    4.8419
    USD
    4.3293
string(16) "instant-articles"

FALSURI și OMISIUNI în cel mai xenofob și populist discurs al lui DRAGNEA

Discursul ținut duminică seara de Liviu Dragnea, la Consiliul Național al PSD, a fost de o violență și de un populism fără precedent. Liderul guvernării a acuzat companiile străine că îi otrăvesc pe români și a amenințat din nou multinaționalele cu măsuri fiscale punitive.

Author: Mihai Voican | Sursa: NEWSWEEK | Publicat: 17.12.2018, 15:18

Aproape nici unul din mesajele liderului social-democrat nu este nou: el a avut același discurs de fiecare dată când guvernarea și el personal se aflau într-o criză politică, sugerând că țara este atacată de forțe obscure din exterior. Băncile, multinaționalele, Soros și „străinii” au apărut constant în discursul de ură al președintelui PSD. Acești vinovați de serviciu sunt invocați și în discursurile altor lideri populiști din UE, precum Viktor Orban, premierul Ungariei. Newsweek România vă prezintă falsurile cele mai grosolane și minciunile prin omisiune din discursul lui Dragnea.

 

1) Atac la bănci

Dragnea: „Eu zic că Guvernul ar trebui să ia măsuri serioase în ceea ce priveşte lăcomia bancară şi evoluţia ROBOR. Pentru că noi suntem în situaţia în care ne uităm cu toţii, ca un popor blând ce suntem şi de bună-credinţă cum se joacă marile bănci între ele şi stabilesc ele dobânda pe care trebuie să o plătească românii”!

 

Fapte: Consiliul Concurenței arată că Parlamentul e responsabil pentru situația de pe piața bancară. „Reamintim că autoritatea de concurenţă a făcut recomandări pentru eficientizarea/creşterea concurenţei în sectorul financiar şi, implicit, pentru scăderea comisioanelor, în contextul finalizării anchetei sectoriale pe piaţa serviciilor bancare de retail. Astfel, una dintre recomandări se referă la intensificarea concurenţei odată cu transpunerea Directivei privind Serviciile de Plată (Revised Payment Service Directive), care deschide piaţa către noi actori (de ex: fintech-uri), dar care nu a fost încă preluată în legislaţia naţională, deşi termenul de implementare era ianuarie 2018. Principalul avantaj al dezvoltării companiilor din domeniul fintech îl reprezintă intensificarea concurenţei în sectorul financiar şi scăderea comisioanelor”, precizează Consiliul Concurenței.

 

Articolul integral pe NEWSWEEK