Fără administrator, Delta Văcărești a ajuns groapă de gunoi

0
Fără administrator, Delta Văcărești a ajuns groapă de gunoi

Păsări, peşti şi chiar vidre trăiesc în delta din oraş. O zonă sălbatică ce se întide pe 184 de hectare. Teoretic, o rezervaţie, practic un teren abandonat.

 

Ajungem într-o zonă strict interzisă. Nu am avut nicio barieră, nicio restricţie. Pe lacurile formate din izvoare subterane găsim lebede şi raţe sălbatice. Sunt şi vidre, o familie întreagă chiar, descoperită de specialişti. Pescuitul şi vânatul sunt strict interzise. Dar cum nimeni nu veghează…

 

Bună ziua!

Bună ziua!

La peşte?

Haide, mă! (pune mâna pe cameră)

 

Pentru mulţi localnici rezervaţia este doar o groapă de gunoi sau o baltă pentru pescuit.

 

Delta Văcărești, arie protejată. Intrăm aici doar imaginându-ne că pășim într un parc natural. În realitate, totul pare să fie lăsat de izbeliște. Cel puţin în zona aceasta. Foarte multe gunoaie, gunoaie aruncate în primul rând de oamenii care locuiesc în jurul Deltei Văcăreşti.

 

Şi nu e tot. În fiecare an hectare întregi de vegetaţie sunt mistuite de incendii.

 

În urmă cu 7 luni delta dintre blocuri a fost desemnată Parc Natural.

 

Dan Bărbulescu, Asociaţia Parcul Naţional Văcăreşti: „O zonă de protecție naturală. Va fi o zonă tampon care face trecerea spre zona de dezvoltare durabilă.”

 

Deocamdată însă nu s-a întâmplat nimic. Ministerul Mediului spune ca a înfiinţat o agenţie de stat care trebuie să găsească un administrator al parcului natural. Cum însă agenţia nu are niciun angajat, nici delta nu are adminstrator.

 

În Londra, de exemplu, o zona similară este vizitată anual de două milioane de turiști. Autoritățile au amenajat observatoare, acvarii, cafenele și zone de recreere. În România investițiile inițiale au fost estimate la 15 milioane de euro. Alte 100.000 de euro ar fi cheltuite lunar pentru administrarea parcului natural urban.