Fără finanţare externă, Grecia îşi va epuiza rapid rezervele de numerar

Statul poate să-şi respecte obligaţiile până la jumătatea lunii mai, iar în momentul de faţă autorităţile fac mari eforturi pentru colectarea rezervelor de numerar ale instituţiilor de stat, care să poată fi folosite la nevoie, conform unor surse apropiate situaţiei, citate de ekathimerini.com.

 

Încă o dată guvernul este nevoit să gestioneze negocierile cu creditorii internaţionali, pe fondul deficitului de capital. „Situaţia din prezent nu este la fel de gravă ca cea de anul trecut“, au afirmat oficiali din Ministerul de Finanţe, însă au subliniat faptul că problemele au început deja să apară.

 

Luna aceasta, Banca Greciei a trebuit să se împrumute pe termen scurt de la instituţii de stat care aveau numerar disponibil şi astfel, a fost acoperit un deficit de 500 de milioane de euro prin refinanţări, scrie ekathimerini.com.

 

Conform legii, instituţiile de stat trebuie să depună rezervele de numerar într-un cont al Băncii Greciei, iar în acest context entităţi, precum spitale sau autorităţi locale, au transferat rezervele de bani de la băncile comerciale către banca centrală.

 

Parlamentul a procedat la fel, iar EOPYY, autoritatea de servicii de sănătate a Greciei, îi va urma exemplul, pe fondul presiunilor venite din partea Ministerului de Finanţe şi a cabinetului primului ministru şi a vicepremierului.

 

Aşadar, oficialii din cadrul Ministerului de Finanţe se aşteaptă ca rezervele monetare să ajungă pe o perioadă de maxim 20 de zile în luna mai. Până acum, autorităţile au achitat fără întârzieri obligaţiile de plată, însă avertizează că dacă Grecia nu va primi o nouă tranşă de ajutor internaţional în luna mai, statul va acumula noi datorii.

 

Ministerul de Finanţe a început deja să autorizeze doar fonduri pentru cheltuieli care sunt absolut necesare şi le amână pe cele care nu sunt prioritare.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed