Fără mare, munți sau Deltă, ungurii câștigă de trei ori mai mult din turism decât noi

Țări mai mici decât România și cu un relief mult mai dezavantajos atrag de cinci-șase ori mai mulți turiști străini decât noi, susține deputatul Petre Petrescu, într-o interpelare pe tema turismului autohton, transmisă ministrului Economiei, Comerțului și Turismului.

 

Astfel, menționează parlamentarul, „România are munte, mare și Delta Dunării și atrage anual puțin peste 1,5 miliarde de dolari venituri turistice. Ungaria, care nu are nici mare, nici munte și nici Deltă obține peste 5 miliarde de dolari anual de la turiștii care o vizitează.

 

Ungaria, spre deosebire de țara noastră, are o infrastructură rutieră cu mult mai bună, există indicatoare și unui străin îi este foarte ușor să se orienteze. În plus, prețurile practicate de operatorii din turism sunt de multe ori mai mici, iar condițiile mai bune și oamenii mai sociabili.

 

În ceea ce privește numărul de înnoptări, România se situează pe unul dintre ultimele locuri în UE. Pentru comparație, în anul 2013, în Austria au fost înregistrate 78,1 milioane de înnoptări, în timp ce în România au fost doar 3,5 milioane de înnoptări ale turiștilor străini.

 

Doar Letonia și Lituania au înregistrat un număr mai mic decât România, „dar trebuie luat în calcul că cele două state care sunt sub noi au împreună o suprafață de 129.789 km2, față de 238.391 km2 cât are România, și implicit mult mai puține unități de cazare”, explică deputatul citat.

 

Potrivit acestuia, situația este mai gravă atunci când vine vorba despre înnoptările turiștilor străini. În 2013, Bulgaria a înregistrat 14,3 milioane înnoptări, Ungaria, 12 milioane, în timp ce România a contabilizat numai 3,5 milioane de înnoptări ale turiștilor străini.

 

„Practic, România este ștearsă din start de pe lista posibilelor destinații de vacanță ale străinilor. Infrastructura proastă, taximetriștii „pirați” lipsa indicatoarelor rutiere clare, calitatea proastă a serviciilor și a altor facilități pentru turiști sunt doar câteva dintre motivele pentru care mulți turiști străini evită România”, conchide Petre Petrescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri