Fațada de nord a Cazinoului din Constanța, finalizată și descoperită


Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, este prezent astăzi, 19 august, la Constanța, pentru a verifica stadiul lucrărilor la două obiective finanțate de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării.

Au fost finalizate lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci și au fost înlăturate elementele de protecție, clădirea fiind astfel vizibilă publicului larg care frecventează faleza Cazinoului sau Acvariul din Constanța.

”Dezvelirea Cazinoului din Constanța, clădire unică și reprezentativă a României, a cărei reabilitare este prioritară pentru Guvern, a fost un moment unic astăzi dimineața. Lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază monumentalitatea acestei superbe clădiri construite în stil Art Nouveau”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Proiectul, cu o finanțare în valoare de aproape 90 de milioane de lei asigurată de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Națională de Investiții, vizează consolidarea și reabilitarea Cazinoului din Constanța, ale cărui lucrări (realizate, în prezent, în proporție de 57%) au în vedere:

·         consolidarea în vederea punerii în siguranță;

·         refacerea instalațiilor, modernizarea celor existente și realizarea de noi instalații conform normativelor în vigoare;

·         reabilitarea zidului de sprijin, de apărare împotriva valurilor;

·         refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau;

·         sistematizarea verticală și sistemele de captare a apelor pluviale cu canalizare pluvială și cu sisteme de degivrare;

·         sistemele de sonorizare exterioară și interioară;

·         iluminatul arhitectural interior și exterior.

Un alt obiectiv important din Constanța este Sala Polivalentă din municipiu, proiect în valoare de 96 milioane de lei, care va respecta standardele federațiilor sportive de profil, privind dimensiunea suprafeței de joc și a numărului de locuri, și va putea găzdui competiții de handbal, baschet și volei de nivel național, european și mondial. Clădirea va avea aproximativ 4.000 de locuri pentru spectatori în gradene fixe, 1.300 de locuri în gradene telescopice, circa 800 de locuri în varianta folosirii spațiului de joc pentru amplasarea scaunelor suplimentare pentru activități non-sportive, locuri pentru spectatori VIP și reprezentanți ai presei, precum și locuri destinate persoanelor cu dizabilități.

Construit în 1910, Cazinoul din Constanţa a devenit un reper al ţărmului Mării Negre. Daniel Renard, arhitectul româno-elveţian care a proiectat clădirea, a optat pentru expresivitatea opulentă a Art Nouveau-ului pentru a ilustra modernizarea României în timpul domniei lui Carol I. După trecerea repetată a clădirii din administraţia statului în cea privată şi înapoi, Cazinoul a fost abandonat în anii 2000.

Ansamblul este alcătuit din trei elemente construite: fundaţiile cu platoul pe care se află Cazinoul, clădirea Cazinoului în sine şi clădirea Acvariului, proiectată tot de Daniel Renard, dar la o dată ulterioară. Al patrulea element este promenada ce separă Cazinoul de Acvariu şi leagă portul comercial de cel turistic, promenadă însoţită pe tot parcursul de o centură verde. Clădirea Cazinoului are trei niveluri. Interiorul spaţios şi bogat decorat face trimitere la o epocă plină de farmec. Acesta se compune dintr-un salon de intrare, săli destinate evenimentelor, spaţii tehnice şi este completat de terase deschise.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed