Femeile din Iran își ard hijaburile. Proteste uriașe după ce Masha Amini a murit pentru ca nu își legase corect vălul

Mii de persoane au ieșit pe străzi marți seara pentru a protesta în zeci de orașe din Iran după moartea de săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, o iraniancă de 22 de ani care se afla în custodia poliției moralității, scrie CNN.

În filmările distribuite pe rețelele sociale se poate observa cum mulțimea adunată în centrul orașului Kerman aplaudă și o încurajează pe o femeie care își taie părul descoperit, acesta fiind doar unul dintre protestele organizate în mai multe regiuni din Iran.

Filmarea îi arată pe protestatari, majoritatea bărbați, strigând: „Femei, viață, libertate”. Alții se luptă cu forțele de securitate, dau foc eșarfelor și distrug afișe care îl înfățișează pe Liderul Suprem al țării, Ali Khamenei, și strigă: „Moarte dictatorului!”

Tinerii protestatari din Teheran mărșăluiesc în jurul focului făcut noaptea în mijlocul străzii și strigă: „Suntem copiii războiului. Veniți și luptați și vom riposta.” Foto: Profimedia Images

Într-o altă filmare, tineri protestatari din Teheran mărșăluiesc în jurul focului făcut noaptea în mijlocul străzii și strigă: „Suntem copiii războiului. Veniți, luptați și vom riposta”. Aproape în toate orașele de provincie din regiunea kurdă a Iranului, precum în Kermanshah și Hamedan, s-au organizat demonstrații de stradă.

Proteste feministe într-o țară profund conservatoare

Protestele ies în evidență prin anvergura lor mare, prin ferocitatea demonstranților și prin natura lor feministă. Ultimele proteste de acest gen au avut loc acum trei ani, după ce guvernul a mărit prețul la gaze.

Martorii au spus pentru CNN că protestele de marți noapte par să fi fost de tip „flash”, în care grupurile se adună și se dispersează apoi foarte repede pentru a evita conflictele cu forțele de securitate iraniene.

Cu toate acestea, cel puțin cinci protestatari au fost împușcați mortal în timpul demonstrațiilor din regiunea kurdă în ultimele zile, potrivit Organizației Hengaw pentru Drepturile Omului.

Potrivit organizației, alte 75 de persoane au fost rănite în orașele în care s-au organizat proteste în timpul weekendului. Protestele au erupt după moartea lui Mahsa Amini, care a fost oprită și reținută de „poliția moralității” din Iran.

Mahsa Amini a murit după ce a fost plasată într-un centru de reeducare al poliției moralității

Amini era cu fratele ei la Teheran când a fost arestată de polițiști pentru că ar fi încălcat legea iraniană care le cere femeilor să își acopere capul, mâinile și picioarele. Oficialii iranieni au spus că Amini a murit vineri după ce a suferit un atac de cord și a intrat în comă în timpul arestului.

Familia ei a spus, însă, că femeia nu avea probleme cu inima, potrivit Emtedad news. Filmările distribuite de media de stat din Iran o arată pe Amini prăbușindu-se într-un centru de „reeducare”, acolo unde a fost trimisă pentru a fi „îndrumată” cu privire la ținuta sa.

Protestatarii și jandarmii, față în față la Teheran. Foto: Profimedia Images

Au apărut relatări potrivit cărora polițiștii au bătut-o pe Amini cu un baston și au dat-o cu capul de una dintre mașinile lor, potrivit Înaltului Comisar interimar al ONU pentru Drepturile Omului, Nada al-Nashif, scrie BBC.

Poliția moralității din Iran este una dintre agențiile iraniene responsabile cu asigurarea respectării legii și are sarcina de a impune regulile sociale foarte stricte ale Republicii Islamice, inclusiv codul vestimentar prin care femeile sunt obligate să își acopere capul cu un hijab când ies în public.

În timpul conferinței de presă de luni, comandantul poțiției din Teheran, Hossein Rahimi, a respins „acuzațiile false” aduse poliției iraniene, precizând că au „făcut totul” pentru a o ține pe Amini în viață. Rahimi a adăugat că Amini nu a fost rănită fizic cât a fost în arestul poliției, spunând că moartea ei este un incident „nefericit”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri