AcasăEconomieFermierii vor putea obţine de trei ori subvenţia anuală APIA pentru cultivarea...

Fermierii vor putea obţine de trei ori subvenţia anuală APIA pentru cultivarea suprafeţelor, în baza adeverinţei APIA aferentă primului an şi cu garanţia Fondului de Garantare a Creditului Rural

”CEC Bank în parteneriat cu Fondul de Garantare a Creditului Rural lansează finanţările pe baza subvenţiilor APIA pe 3 ani. Astfel, fermierii vor putea obţine de 2,7 ori subvenţia anuală APIA pentru cultivarea suprafeţelor, în baza adeverinţei APIA aferentă primului an şi cu garanţia FGCR”, anunţă banca.

Pentru fermierii care cultivă suprafeţe agricole mai mici de 50 de hectare şi care nu pot beneficia de credite ”De trei ori subvenţia” garantate, Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN SA (FGCR) acordă garanţii în favoarea instituţiilor finanţatoare cu care are încheiate Convenţii de lucru, pentru garantarea creditelor de valori reduse de maxim 1.000.000 lei pentru creditele de investiţii şi 500.000 lei pentru creditele de capital de lucru.

Termenul maxim de rambursare al creditelor (perioada de creditare) poate fi de:

Maximum 36 de luni pentru capital de lucru

Maximum 84 de luni pentru creditele de investiţii

Maximum 60 de luni pentru creditele mixte (investiţii şi capital de lucru)

Comisionul de garantare (prima unică) a fost diminuat la 1,6% pe an pentru toţi beneficiarii de credit, indiferent de tipul acestora (SC, PFA, II, IF, persoane fizice care desfăşoară activităţi economice, etc.), inclusiv pentru societăţile nou înfiinţate sau care nu au mai beneficiat de credite.

Comisionul se aplică doar la valoarea garanţiei FGCR, nu la toată valoarea creditului. În cazul în care perioada de creditare este mai mică de un an, comisionul se calculează doar pentru perioada respectivă.

„Agricultura este un domeniu esenţial pentru economia României şi provocările din perioada recentă au pus în centrul atenţiei importanţa securităţii aprovizionării în domeniul alimentar. Prin acest program, CEC Bank sprijină accesul la finanţare al fermierilor, care vor putea accesa credite extinse, în baza subvenţiilor APIA pe trei ani– aferente anului în curs şi anilor următori, cu costuri avantajoase şi cu un mecanism de garantare de stat. Accesul la finanţări este facilitat de garanţiile acordate de Fondul de Garantare a Creditului Rural”, declară Bogdan Neacşu, director general CEC Bank.

Prin creditele în baza subvenţiilor APIA pe 3 ani pentru cultivarea superfeţelor se pot obţine sume de 2,7 ori subvenţia anuală APIA (90% din subvenţia pe fiecare an). Finanţările au o dobândă avantajoasă: ROBOR 6M + 2%, la care se adaugă comisionul de acordare de 0,75% din suma finanţată, perceput o singură dată şi comisionul aferent garanţiei FGCR. Banca nu percepe comision de administrare. Garanţiile FGCR pot acoperi până la 80% din valoarea finanţărilor.

În cazul fermierilor care au accesat deja finanţări în baza adeverinţelor APIA pe 2022, se pot obţine credite pentru următorii doi ani.

”Având în vedere dificultăţile cu care se confruntă în prezent fermierii, respectiv seceta pedologică precum şi creşterea preţurilor la inputuri, la solicitarea ministrului agriculturii şi cu sprijinul susţinut al domniei sale, s-a reuşit într-un timp record, respectiv 3 zile, identificarea şi operaţionalizarea unui nou produs de garantare ce vine în sprijinul fermierilor, respectiv ”DE TREI ORI SUBVENŢIA”, sprijin ce le va putea garanta asigurarea lichidităţilor financiare pentru a putea efectua lucrările agricole necesare înfiinţării culturilor din toamna acestui an”, declara Alina Toma, director general FGCR.

CEC Bank acordă creditele pe baza subvenţiilor APIA pe 3 ani fermierilor care cultivă suprafeţe agricole mari (minim 50 de hectare) şi au un istoric de cel puţin 2 ani (încasare subvenţii/finanţări APIA).

Pentru beneficiarii care nu se încadrează în criteriile de mai sus, respectiv pentru  fermieri care cultivă suprafeţe agricole mai mici de 50 de hectare şi nu au un istoric de creditare de cel puţin 2 ani, FGCR le recomandă să solicite credite pentru finanţarea capitalului de lucru ce poate ajunge până la 500.000 lei creditul pentru capital de lucru şi 1 milion de lei pentru investiţii.

 

Ultimele Articole