Filipine îşi va apăra viguros teritoriul, avertizează preşedintele ţării, pe fondul tensiunilor cu China privind rutele maritime

Conduita împotriva intruşilor care nu respectă integritatea teritorială filipineză va fi ghidată de lege şi de responsabilitatea ca membru al comunităţii internaţionale care respectă regulile, a spus Marcos într-un discurs adresat cadeţilor militari absolvenţi.

Preşedintele a mai spus că ”împotriva intruşilor care ne-au încălcat integritatea teritorială, vom apăra cu fermitate ceea ce este al nostru”.

El nu i-a identificat pe intruşi, dar Manila şi Beijingul au fost implicate în confruntări din ce în ce mai mari în Marea Chinei de Sud, inclusiv utilizarea de către China a tunurilor de apă care au dus la răniri şi daune materiale, un laser de calitate militară îndreptat către navele filipineze şi ceea ce Filipine numesc ”manevre periculoase” în calea navigabilă aflată în litigiu.

China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, un canal prin care se desfăşoară un comerţ naval de 3.000 de miliarde de dolari pe an, care include părţi revendicate de Filipine, Brunei, Malaezia, Taiwan şi Vietnam.

O hotărâre din 2016 a Curţii Permanente de Arbitraj a constatat că cererile majore ale Chinei nu au niciun temei legal.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed