Filmul “Entre les murs”, premiat cu Palme d’Or în 2008, va fi lansat în România în ianuarie

0
Filmul “Entre les murs”, premiat cu Palme d’Or în 2008, va fi lansat în România în ianuarie

Filmul “Entre les murs” al regizorului francez Laurent Cantet spune povestea unui profesor, interpretat de actorul François Begaudeau, care predă într-un liceu dintr-un cartier dificil şi îşi surprinde elevii printr-o sinceritate dezarmantă. Cineastul şi-a propus să ilustreze societatea franceză, “cu multe feţe, plină de viaţă şi complexă, cu conflicte, peste care filmul nu trebuia să treacă”, a precizat el la primirea trofeului Palme d’Or, în mai, la Cannes.

Un alt film nominalizat la Palme d’Or anul acesta, “Che”, în regia lui Steven Soderbergh, care prezintă viaţa războinicului Ernesto Che Guevara, a fost de asemenea cumpărat de Independenţa Film pentru a fi difuzat în România şi va intra în sălile cinematografelor în februarie. În rolul titular, spectatorii îl vor putea vedea pe Benicio Del Toro, premiat la Cannes pentru cea mai bună interpretare masculină.

Pe 26 septembrie, va intra în sălile de cinema documentarul “Duşmanul duşmanului meu” de Kevin Macdonald, care spune povestea unui comandat Gestapo, Klaus Barbie, cunoscut drept “Măcelarul din Lyon”, care, după al Doilea Război Mondial, a ajuns să lucreze ca agent pentru aceleaşi ţări care l-au pus sub urmărire în timpul războiului.

Din octombrie, vor putea fi văzute în România, pe marele ecran, pelicule precum “Caotica Ana”, de Julio Medem, care a realizat “Lucía y el sexo” în 2001, “Paris” de Cédric Klapisch, regizorul peliculei “L’Auberge Espagnol” şi “Le premier cri” semnat de Gilles de Maistre.

Avându-i în distribuţie pe actriţa franceză Charlotte Rampling şi pe spaniolul Lluís Homar, “Caotica Ana” este o fabulă feministă care prezintă viaţa unei tinere între 18 şi 22 de ani, care se luptă cu fantomele femeilor care o bântuie, toate moarte la vârsta de 22 de ani.

Până la sfârşitul anului, cinefilii vor putea vedea la cinema şi documentarul consacrat de Emir Kusturica fotbalistului argentinian Diego Maradona, filmul de aventuri “Le renard et l’enfant” semnat de regizorul Luc Jacquet, premiat cu Oscar pentru documentarul despre pinguini “Calea Împăratului”/”La Marche de L’Empereur”, şi “Un conte de Noel” de Arnaud Desplechin, cu Catherine Deneuve, peliculă care a concurat de asemenea pentru Palme d’Or anul acesta la Cannes.