Filmul lui Mungiu, candidat la premiul Parlamentului European

0
Filmul lui Mungiu, candidat la premiul Parlamentului European

Pelicula lui Mungiu va intra in competitia pentru cel mai bun film european alaturi de alte doua productii. “432” va concura contra “The Edge of Heaven”, o coproductie Germania-Turcia regizata de Fatih Akin, respectiv “Belle toujours”, coproductie Portugalia-Franta semnata Manoel de Oliveira. Castigatorul va fi desemnat in urma votului celor 785 de membri alesi ai Parlamentului European. Distinctia Prix LUX a fost anuntata duminica, la cea de-a 55-a editie a Festivalului International de Film de la San Sebastian. Conform unui purtator de cuvant al UE, cele trei filme au fost alese pentru rolul lor in “dezbaterea publica despre integrarea europeana”. Pelicula aleasa de politicieni va beneficia de o suma acordata de PE pentru subtitrarea in toate cele 23 de limbi oficiale ale UE, respectiv pentru producerea de copii pentru fiecare tara.

Daca primul lungmetraj romanesc premiat cu Palme D’Or la Cannes este o poveste despre decizii, prietenie si responsabilitate in Romania comunista, filmul lui Fatih Akin urmareste destinele a sase oameni prinsi intre cultura si politica ce despart Turcia de Europa. Mai putin evidenta este nota politica din filmul lui Manoel de Oliveira, inspirat de “Belle de jour”, un film din 1967, cu Catherine Deneuve. “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” ruleaza, in prezent, in cinematografele din Romania, Franta, Italia si Belgia. Filmul reprezinta propunerea Romaniei pentru nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film strain si concureaza, de asemenea, pentru nominalizare la Premiile Europene de Film.

Concurs 
Cele trei pelicule selectate pentru Premiul LUX vor fi proiectate la Parlamentul European intre 1 si 18 octombrie. In urma votului parlamentarilor, castigatorul va fi anuntat in timpul sedintei in plen de la Strasbourg, intre 22 si 25 octombrie, de catre Hans-Gert Pottering, presedintele PE.