Finanțele Serbiei, pe mâna unui absolvent de Yale de doar 29 de ani

ZIARE.COM: Pensionarii si bugetarii, in numar de doua milioane, reprezinta o treime din electoratul sarb si nu au fost niciodata vizati de austeritate, chiar daca tara s-a straduit sa iasa din criza, pe masura ce acumuleaza tot mai multe datorii, scrie Reuters.

Krstic, membru al MENSA, a absolvit prestigioasa facultate Yale si a lucrat la compania de consultanta McKinsey din New York pana acum. Si-a exprimat deja credinta ca „trebuie stransa cureaua” si a promis sa reduca deficitul cu 4% dinPIB anul viitor, misiune aproape imposibila fara reducerea pensiilor si salariilor la stat si taieri de slujbe.

Mai mult, tanarul economist doreste sa incheie o intelegere cu FMI, care ar include, mai mult ca sigur, reforme economice dureroase. Daca le pune in aplicare, ar fi primul in Serbia, din 2000 incoace, care incearca sa taie slujbele in sectorul bugetar si pensiile.

Investitorii au capatat mai multa incredere in economia Serbiei, anul acesta, cand tara s-a calificat pentru negocierile de aderare la UE, insa blocul european sustine ca este nevoie de mult mai multe reforme, mai ales in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei, statul de drept, reducerea birocratiei si privatizarea companiilor de stat.

De succesul acestor reforme depinde viitorul lui Krstic, care nu vine din mediul politic si are doar o scurta experienta profesionala. Ministrul are nevoie de sprijin puternic pe plan politic, avand in vedere ca este sustinut de partidul progresiv, care l-a si nominalizat, insa masurile pe care intentioneaza sa le ia sunt respinse de doi parteneri ai coalitiei de guvernare – socialistii premierului Ivica Dacic si partidul pensionarilor.

continuarea, pe ziare.com

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed