Finanţele trebuie să răscumpere tiluri de stat de 23 mld. lei până la sfârşitul anului

În primele cinci luni din acest an, statul a împrumutat din piaţa internă aproape 30 de miliarde de lei faţă de 19,8 miliarde în aceeaşi perioadă de anul trecut.

Statul are nevoie, în medie, de aproape 840 de milioane de lei în fiecare săptămână până la sfârşitul anului doar pentru a rostogoli datoriile ajunse la scadenţă. În total, România trebuie să emită titluri de 23 de miliarde de lei până în decembrie 2011 pentru acoperirea datoriilor mai vechi. Mai este nevoie de alte miliarde de lei pentru acoperirea deficitul bugetar nou creat. Următoarele două luni se anunţă destul de tensionate, deoarece se va atinge un vârf de plată: în iunie, de 3,6 miliarde de lei, iar în iulie de 5,2 miliarde.

Datoriile încep să reprezinte o povară tot mai grea pentru bugetul României. Anul viitor, conform estimărilor Ministerului de Finanţe, statul va plăti 9,8 miliarde de lei sau 1,6% din PIB pe dobânzi şi comisioane aferente datoriei publice. În 2008, plăţile reprezentau numai 0,6% din PIB sau 3,5 miliarde de lei. Din vara lui 2008, de când economia României a intrat în recesiune, datoria publică a crescut, în termeni nominali, de 2,3 ori.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed