FIREA punctează electoral: un nou atac la adresa ELCEN

0

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a acuzat din nou ELCEN, producătorul de căldură al Bucureștiului că strică aerul metropolei. În replică, compania, deținută de Ministerul Economiei, a respins ferm afirmațiile, considerându-le false și răuvoitoare. Disputa, cu puternice conotații politice pentru că ministerul este controlat de liberali, nu este nouă. ”În această seară (duminică – n.r.), la CET Grozăveşti. Nişte arderi, nişte fum, nişte păcură. Pe ascuns! Cât lumea e îngrijorată de coronavirus. Ca cetăţean de 30 de ani al Municipiului Bucureşti şi ca primar general, solicit explicaţii publice Ministerului Mediului şi Ministerului Economiei! Şi Guvernului! Bucureştenii merită respectul guvernului!”, a scris primarul Capitalei pe pagina de Facebook.

 

La începutul acestei luni, staţiile pentru măsurarea calităţii aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri chiar şi cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 şi de aproape 800% la poluarea cu PM10. Atunci, Firea a declanșat conflictul deschis cu miniștrii liberali ai Mediului și Economiei.

 

”ELCEN respinge ferm afirmațiile false și reacțiile răuvoitoare ale Primarului General al Municipiului București, Gabriela Firea, în încercarea de a crea artificial și neîntemeiat o legătură între nivelul ridicat de poluare din București înregistrat în această perioadă și centralele ELCEN. Acestea nu lovesc doar în imaginea companiei, ci și în angajații ELCEN care, în acest context sensibil, marcat de răspândirea rapidă a coronavirusului în rândul populației, vin și ziua și noaptea la muncă și își fac datoria cu responsabilitate pentru ca energia electrică și termică pe care o produc să asigure buna desfășurare a vieții socio-economice. Ne exprimăm dezacordul total în legătură cu răspândirea de informații false și inducerea în eroare a opiniei publice de către reprezentantul unei instituții cu impact major asupra comunității pe care o are în grijă. Ieșirile fără fundament ale edilului în spațiul public depășesc sfera competențelor clare ale unui primar general și se înscriu în categoria zvonuri ce presupun intenții manipulative și devierea atenției de la problema reală sau de la vinovatul real”, susțin oficialii ELCEN.

 

Compania susține că primarul Firea a ales din nou ”să abordeze o metodă de comunicare de tip zvon prin care a transmis informații false, neverificate și nefondate, cu privire la activitatea ELCEN, cu scopul de a influența publicul-țintă în sensul dorit”. ”Mai mult decât atât, a folosit
o înregistrare video neclară, fără informații verificabile care să ateste veridicitatea mesajului. Subliniem că CET-urile ELCEN au în componență, pe lângă coșuri de fum și turnuri de răcire prin care se evaporă, sub formă de abur, apă de râu (provenită din râul Argeș) și utilizată în procesul de răcire a echipamentelor energetice. Atragem atenția că, în conformitate cu prevederile Codului Penal, comunicarea de informații false este o infracțiune ce face parte din grupul infracțiunilor contra siguranței statului. Analizăm în acest moment, din punct de vedere juridic, situația în care afirmațiile fără temei ale dnei. Primar General se înscriu în categoria faptelor de natură să aducă atingere siguranței”, au spuse de la ELCEN.

 

Oficialii companiei susțin că din data de 3 martie, CET-urile ELCEN funcționează exclusiv pe gaz natural, iar sistemele de monitorizare permanentă a emisiilor din cadrul CET-urilor sunt
în funcțiune online, iar valorile înregistrate de aceste dispozitive indică respectarea limitelor legale impuse în ceea ce privește emisiile de poluanți.

 

”În condițiile în care peste 20.000 de români mor anual din cauza poluării, iar locuitorii
capitalei își pun zilnic sănătatea în pericol pe fondul creșterii alarmante a poluării aerului,
considerăm esențial ca informațiile transmise de Municipalitate în legătură cu acest
subiect să fie clare, pertinente și, mai ales, asumate. Încercările repetate de a masca colapsul sistemului de termoficare din București aflat în grija PMB, incapacitatea de gestionare a implementării măsurilor cuprinse în Planul Integrat Calitate Aer, cheltuielile de sute de milioane de lei pe acțiuni de imagine și festivaluri prin ignorarea problemelor reale (termoficare, salubrizare străzi, sistemul medical etc.), nerespectarea obligațiilor de plată pentru agentul termic destinat populației, scad masiv credibilitatea instituției a cărei singură grijă ar trebui să fie binele public. Reamintim pe această cale, că Termoenergetica înregistrează datorii restante față de ELCEN în sumă de 297 milioane lei, din care: factura aferentă energiei termice livrate în luna ianuarie 2020 cu sold neachitat în valoare de 139 milioane lei și o depășire cu 31 de zile a datei scadente; factura aferentă energiei termice livrate în luna februarie 2020 în valoare de 158
milioane lei, cu scadență la 29.03.2020. Totodată, PMB datorează TERMOENERGETICA subvenții restante în valoare totală de 297 milioane lei, din care: 132 milioane lei reprezintă rest de plată subvenție aferentă lunii decembrie 2019; 165 milioane lei reprezintă subvenție neachitată pentru luna ianuarie 2020”, mai spun cei de la ELCEN.