Firma care a semnat un contract de termoficare pentru municipiul Ploieşti, document reziliat la două luni de la semnare, invită doritorii să viziteze CET Brazi, pentru a vedea starea utilajelor de producţie a energiei termice

0

SC Termoficare Prahova SA a reacţionat, miercuri, după ce, la nici două luni de la semnarea contractului pentru furnizarea agentului termic, Consiliul Judeţean (CJ) Prahova a decis rezilierea acestuia, în urma unui scandal provocat de faptul că toţi consumatorii racordai la sistemul centralizat din municipiul Ploieşti au rămas fără apă caldă pentru o lună.  

Firma de termoficare îşi exprimă ”sprijinul necondiţionat pentru rezolvarea problemei” şi ”speranţa ca reprezentanţii autorităţilor locale să se reaşeze pe calea dialogului”.  

Comunicatul este dat pubilictăţii la o zi după ce CJ Prahova a anunţat rezilierea contractului de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, invocând că ”operatorul a încălcat flagrant termenii contractuali” atunci când ”a sistat furnizarea apei calde către ploieşteni, deşi nu existau motive tehnice sau legale să o facă”. 

În documentul citat, firma Termoficare Prahova susţine că a preluat de la autorităţile publice din Prahova un contract cu probleme.  

”Potrivit prevederilor contractuale, societatea noastră are la dispoziţie 90 de zile pentru a finaliza inventarierea şi pentru a constata starea reală a bunurilor concesionate. În această perioadă, societatea Termoficare Prahova a procedat la inventarierea bunurilor, conform prevederilor contractuale, inventariere în urma căreia au fost constatate o serie de neconcordante în ceea ce priveşte funcţionalitatea utilajelor necesare prestării serviciului de alimentare cu energie termică, precum şi neclarităţi cu privire la statutul juridic al unor bunuri. Potrivit caietului de sarcini din cadrul procedurii de atribuire a contractului de concesiune, puterea instalată a utilajelor de producere a energiei termice din cadrul CET Brazi era de 559.5 MWh. Cu toate acestea, din constatările experţilor noştri, singura sursă de producere a energiei termice utilizabilă/funcţională este Cazanul de Apa Fierbinte nr. 2 care are o capacitate de 100 MW”, informează compania. 

Totodată, Termoficare Prahova susţine că pe parcutsul sezonului rece, pentru a asigura furnizarea de agent termic este necesară capacitate de producere de cel puţin 162,4 MW, iar Cazanul de Apa Fierbinte nr. 2 nu poate genera o astfel de capacitate nici în condiţii de optime utilizare.  

”La data de 26.07.2022, am transmis către ADI Termo Prahova, către Primăria Municipiului Ploieşti şi către Consiliul Judeţean Prahova un raport privind starea instalaţiilor de producere (ataşat), ce constituie Bunuri de Retur de pe platforma CET Brazi şi măsuri propuse pentru asigurarea furnizării agentului termic pentru Apă Caldă Menajeră şi Încalzire în sistem centralizat. De asemenea, Termoficare Prahova S.A. a trasmis către ADI şi către autorităţile partenere cereri şi notificări privind executarea obligaţiilor financiare aferente contractului de concesiune, ultima fiind transmisă la data de 21.07.2022, care până la această data nu au fost onorate”, mai spun reprezentanţii firmei. 

Aceştia îi invită public pe doritori să viziteze amplasamentul de producţie de pe platforma CET Brazi, pentru a vedea starea fizică a utilajelor de producţie a energiei termice.