Firmele din România, obligate să își schimbe casele de marcat

Sistemul e-Factura

Toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatorii finali vor trebui să raporteze în sistemul e-Factura. Dacă pentru consumatorul final, obligativitatea de a fi înregistrat în SPV este dictată doar de necesitatea obținerii unei facturi și nu doar a unui bon fiscal, în cazul bonurilor fiscale emise de persoanele juridice va trebui implementat un cod QR care să conțină anumite caracteristici despre produse și plata efectuată de contribuabil, scrie Economica. Implementarea codului QR atrage fie înlocuirea caselor de marcat ale micilor întreprinzători, fie resoftarea acestora în cazul marilor contribuabili.

Ministerul Finanţelor extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025, conform unui comunicat de presă al instituţiei. În consecinţă, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

Practic, agentul economic, fie că este vorba de un hipermarket sau de un furnizor de utilități va fi obligat să transmită în sistemul e-factura a tuturor facturilor emise. Clienții nu au obligația să se înregistreze în SPV decât dacă vor să obțină o factură. De exemplu, în cazul cumpărării unui autoturism, clientul final va dori să dețină și factura, care va fi emisă în sistemul e-factura, după cum ne-a declarat Gabriel Biriș, avocat specializat pe fiscalitate la Biriș Goran.

„Una dintre principalele modificări legislative avute în vedere este obligația transmiterii prin sistemul RO e-Factura a facturilor emise pe canalul B2C începând cu 1 ianuarie 2025, companiile putând să transmită aceste facturi B2C chiar de la data de 1 iulie 2024. Această cerință nu ar elimina factura tradițională emisă de furnizorii care operează prin canalul B2C (de ex. furnizori de utilități, servicii de telefonie, vânzări on-line), ci ar veni ca o obligație suplimentară în sarcina acestor furnizori de a converti facturile emise către clienți și în format xml în scopul raportării datelor facturate către administrația fiscală. Pe de o parte această măsură ar asigura integrarea în decontul de TVA precompletat a acestor informații din vânzările B2C, dar este așteptat ca o astfel de măsură va avea un impact semnificativ cu precădere la nivelul companiilor care furnizează servicii/ bunuri pe bază de factură direct către consumatorii finali”, explică Georgiana Iancu, EY România.

Modificările legislative în domeniul facturării electronice avute în vedere oferă un ragaz de timp și unor categorii de persoane precum asociațiile, fundațiile sau agricultorii persoane fizice care nu vor avea obligația de a utiliza sistemul RO e-Factura până la 1 iulie 2025.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed