Firmele româneşti ar putea participa la proiecte industriale şi energetice în Arabia Saudită şi Oman

0

„Cu această ocazie, a fost evidenţiată poziţia importantă a Arabiei Saudite în cadrul relaţiilor bilaterale ale României cu ţările din Zona Golfului, atât prin prisma nivelului dinamicii schimburilor comerciale bilaterale, cât şi prin potenţialul existent în domeniul petrolului şi gazelor, al capacităţii investiţionale şi al proiectelor de dezvoltare industrială şi de infrastructură, prevăzute în programele de dezvoltare ale Arabiei Saudite”, se arată într-un comunicat emis miercuri seara de Ministerului român al Economiei.

În acest sens, s-a arătat că România are capacitatea şi experienţa de a participa în cadrul unor proiecte de cooperare în domeniul petrolului şi gazelor, energie, minerit, petrochimie, construcţii căi ferate, comunicaţii, agricultură şi turism, spun oficialii Ministerului Economiei.

„De asemenea, România este cea mai atractivă destinaţie investiţională în Europa Centrala şi de Est, dat fiind rolul şi poziţia acesteia în regiunea Mǎrii Negre şi în Balcani, care prezintă multiple oportunităţi majore pentru investiţiile private saudite. România doreşte aprofundarea relaţiilor cu Regatul Arabiei Saudite, unul dintre principalii parteneri economici din zonă, decizie ce validează poziţia geostrategică a Arabiei Saudite în zona Golfului şi în plan arab”, se mai arată în comunicat.

Demnitarul saudit a apreciat relaţiile economice tradiţionale existente şi a arătat că firmele romaneşti ăşi pot asigura o prezenţă mai mare în Arabia Saudită, având în vedere strategia naţională de dezvoltare lansată recent şi care vizează creşterea ponderii industriei în PIB la 20%, în următorii 15 ani, prin realizarea de complexe industriale, dezvoltarea IMM-urilor şi a sectorului IT.

De asemenea, Ion Ariton s-a întâlnit miercuri şi cu adjunctul ministrului Economiei din Sultanatul Oman, Abdullah Al-Hanani.

„A fost exprimată convingerea că participarea delegaţiei Oman la Forumul Economic România – Consiliul de Cooperare a Golfului constituie un prilej optim de identificare a domeniilor de cooperare, având în vedere potenţialul semnificativ al firmelor româneşti pentru dezvoltarea unor proiecte de cooperare economică, în special în agricultură, turism, petrol, petro-chimie şi sectorul energetic. Demnitarul omanez a arătat ca programele de dezvoltare în desfăşurare vizează realizarea unor proiecte industriale la care vor fi invitate să participe firme româneşti”, potrivit unui comunicat al Ministerului român al Economiei.

În cadrul întâlnirii dintre Ariton şi adjunctul ministrului Economiei din Sultanatul Oman a fost totodată evidenţiată participarea firmelor româneşti la realizarea şi livrarea de echipamente pentru mai multe obiective economice de importanţă pentru Statele din Golf, în domeniul petrolului, chimiei şi petrochimiei, centrale şi linii electrice, dorindu-se implicarea acestora în proiecte similare, care se vor realiza în Oman.

„Având în vedere poziţia geografică la mare deschisă, Omanul dezvoltă în prezent proiecte portuare şi de infrastructură care să îi asigure în viitorul apropiat un loc de frunte în tranzitul regional de mărfuri, situaţie care va ridica la un nivel mai înalt statutul de partener comercial al acestei ţări, România urmând să folosească această oportunitate pentru creşterea exporturilor de mărfuri”, se mai arată în comunicat.