Firmele și concurența – cum introduceți clauza de neconcurență și de ce aveți nevoie de un avocat

În marile multinaționale există o luptă acerbă pentru a face mai bine, a deține monopol pe piață. Asta nu înseamnă că nu există concurență, ci dimpotrivă. Unii ar spune că nu există cheie a succesului, căci nu trebuie să inventezi roata, ci doar să o reinventezi.

 

În ceea ce privește concurența, există tot felul de strategii pentru a ține ritmul cu ea. Unele firme au învățat această lecție și au decis astfel să ia problema în mâini, de la bun început. Adică să includă o clauză de confidențialitate și de neconcurență încă de la faza de angajare a unei persoane. Pentru că niciodată nu poți ști ce se va întâmpla, te trezești cu un fost angajat care migrează de la o firmă la alta, pe aceeași nișă și ajunge să divulge secretul tău profesional. Până și pregătirea celor de la HR este depășită, a pescui un om bun nu mai poate fi garantat de nimic ce nu este palpabil. Iar acest palpabil poate fi reglementat printr-un avocat competent, avocat Turda sau din orașul vostru de proveniență. Iată cum și de ce vă poate ajuta acesta.

 

Evitați posibile situații juridice de mai târziu

 

A trece în contractul de muncă clauza de neconcurență este o măsură de siguranță. Conform Codului Muncii și Codului Civil o astfel de clauză este reglementată în legislația noastră și aplicată în contractul individual de muncă. Însă trebuie să vă asigurați că este totul valabil. Este deci de preferat să existe contract întocmit așa cum vă sfătuiește un avocat Cluj.

 

Asta pentru că o clauză de neconcurență își poate produce efectele dacă în contract sunt prevăzute clar și activitățile ce sunt interzise persoanei în cauză care își asumă prin semnare contractul în cauză. Consecințele unor fapte de natură concurențială ar urmă să își producă efectele și după momentul în care un salariat încheie colaborarea. De asemenea, în acest contract ar urma să fie incluse și detalii privind perioada în care și-ar produce efectele o astfel de clauză, eventual și terțe persoane asupra cărora ar putea să se răsfrângă interzicerea de prestare a unor activități.

 

Ajutorul unui avocat este esențial

 

O astfel de clauză își încetează efectele dacă persoana în cauză decedează, desigur. Alte situații sunt cele care duc la declararea contractului ca fiind nul. Iar aici trebuie să fiți atenți ce căi legale există pentru a avea clauza de neconcurență bine explicată. De asemenea, clauza nu se aplică dacă intervine concedierea, fie ea colectivă sau individuală.

 

Deși legiuitorul nu a prevăzut și introducerea unei clauze penale în cazul în care s-ar demonstra că o persoană, cu bună știință, încalcă o regulă de neconcurență, pot fi stabilite cel puțin prejudicii în acest sens.

 

Pentru a fi validă, o astfel de clauză trebuie să respecte anumite criterii, printre care:

 

  • Să se aplice numai unei anumite regiuni geografice la care se referă contractul.
  • Dacă nu se specifică termenul până la care este valabilă clauza, acesta se reduce de drept la 2 ani după încetarea unui contract.
  • Să nu aibă conținut inechitabil pentru persoana în cauză.

 

Un avocat specializat în drept civil și penal din Cluj sau din apropierea voastră vă poate ajuta să realizați introducerea unei astfel de clauze, armă indirectă spre a fi scutiți de eventuale măsuri neloiale în rândul competitorilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed