Fitch a modificat pragurile ratingurilor suport pentru mai multe bănci din lume

Agenţia de evaluare financiară Fitch a revizuit, joi, pragurile ratingurilor suport ale mai multor bănci din întreaga lume, după ce a reevaluat posibilitatea statelor suverane cu calificative ridicate de a susţine cele mai mari şi mai importante bănci comerciale, arată un comunicat Fitch.

Prin această măsură, Fitch îşi menţine opinia că programele naţionale de susţinere au ca principal obiectiv evitarea falimentului vreuneia dintre aceste bănci.

După revizuire, Fitch a urcat ratingurile de credite pe termen lung pentru patru bănci din Germania şi a coborât ratingurile de credite pe termen lung pentru patru divizii ale grupului Dexia.

În total, Fitch a confirmat ratingurile de credite pe termen lung pentru 51 de bănci. Agenţia a majorat ratingurile de suport pentru 48 de bănci şi le-a coborât pentru alte nouă.

Ratingul de credite pe termen lung al Deutsche Postbank AG a fost revizuit în urcare de la ‘A-‘ la ‘A+’, în timp ce ratingurile Commerzbank AG, Dresdner Bank AG şi Bayerische Hypo-und Vereinsbank AG au fost majorate de la ‘A’ la ‘A+’.

Ratingurile de credite pe termen lung ale Dexia, Dexia Bank Belgium, Dexia Credit Local şi Dexia Banque Internationale a Luxembourg au fost coborâte de la ‘AA-‘ la ‘A+’.

În urma revizuirii, Fitch a majorat de la ‘A-‘ la ‘A+’ ratingurile suport pentru bănci importante din Franţa (Credit Agricole, Societe Generale, BNP Paribas), Germania, Olanda, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite.

Ratingurile de suport ale băncilor din Australia, Austria, Belgia, Finlanda, Japonia, Norvegia şi Elveţia au fost revizuite de la ‘A-‘ la ‘A’.

O serie de bănci care au beneficiat deja de ajutoare de stat au un rating de suport mai ridicat, ce ar putea rămâne la nivelul actual pe perioada implicării statului.

Pragurile actualizate pentru ratingurile de suport, care exprimă aşteptările Fitch legate de posibilitatea ca băncile să primească ajutor guvernamental în caz de nevoie, au la bază un studiu efectuat în martie, în care Fitch a calculat nivelul şocurilor generate de turbulenţele din pieţele financiare pe care le pot absoarbi ţările, fără să îşi pericliteze bonitatea creditelor pe termen scurt şi mediu.

"În atribuirea pragurilor de rating suport pentru bănci, Fitch consideră că este important să se facă diferenţa dintre nivelurile flexibilităţii de finanţare – dimensiunea pieţelor de capital şi a rezervelor valutare – ale statelor care pot avea ratinguri la fel de ridicate, precum şi dimensiunea sistemului bancar comparativ cu statul însuşi", a declarat analistul Fitch Gerry Rawcliffe.

"Fitch continuă să creadă că e foarte probabil ca băncile importante fără garanţii din ţări cu ratinguri foarte ridicate vor fi sprijinite în caz de faliment bancar", a adăugat Rawcliffe.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed