Flerul pentru investitii al fostului ministru Darius Valcov

Ca să rezumăm, din informațiile procurorilor DNA, Darius Vâlcov a obţinut mai multe bunuri materiale, printre care sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei, trei lingouri de aur, având o greutate totală de trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei. Potrivit anchetatorilor, aceste bunuri au fost depozitate într-un seif păstrat de o persoană apropiată fostului ministru.

 

Suma de 90.000 de dolari pe care Darius Vâlcov o avea păstrată în seif s-a dovedit o investiție extrem de profitabilă. Numai anul trecut, dolarul s-a apreciat cu circa 20% față de leu. Iar de la începutul anului până în prezent, moneda americană a mai câștigat 6,2%. Ieri, Banca Națională a României (BNR) a cotat dolarul la 4,009 lei. Pentru comparație, în prima zi lucrătoare din 2015, valoarea dolarului a fost stabilită de banca centrală la 3,7742 lei.

 

Seiful fostului oficial guvernamental conținea și 1,32 milioane de lei. Să-ți păstrezi banii în moneda națională a României nu este o idee strălucită, în condițiile aprecierii puternice a dolarului și a francului elvețian din ultimele luni. Totuși, leul românesc s-a dovedit o opțiune mai bună decât euro: de la începutul anului, moneda europeană a pierdut 2,06% din valoare față de leu. Dacă la începutul anului, cursul oficial era de 4,4973 lei pentru un euro, cotația anunțată ieri de BNR a fost de 4,4045 lei pentru un euro. Moneda românească este privită drept o valută stabilă care merge în tandem cu euro. Din nefericire pentru români, moneda europeană se află pe un trend de depreciere față de dolar, în special după anunțarea și demararea programului de relaxare cantitativă de către Banca Centrală Europeană (BCE).

 

Cele trei lingouri de aur ascunse în seiful lui Vâlcov aveau o greutate totală de 3 kilograme. Metalul galben este privit ca un refugiu mai degrabă în perioade de criză majoră, când investitorii sunt într-atât de speriați încât evită orice investiție în acțiuni, companii și obligațiuni și se reorientează către aur. Din acest motiv, prețul aurului este cu mult sub nivelul înregistrat în ani 2011-2012. Pe piețele internaționale, în 2015 aurul a adus randamente ușor negative. Însă, pe piața autohtonă, aurul a performat mai bine decât moneda națională. De la începutul anului până acum, valoarea aurului raportată la leu a crescut cu 6,4%. Gramul de aur a fost cotat, ieri, la 153,7239 lei. Totuși, prețul actual este cu mult sub nivelul de peste 200 lei pe gram înregistrat în toamna anului 2012. Practic, din 2012 până în prezent, prețul gramului de aur a scăzut cu aproape 24%. Însă, la prețul de astăzi, cele 3 kilograme de aur valorează peste 450.000 de lei (aproximativ 100.000 de euro).

 

O altă categorie de investiție pentru care a optat Darius Vâlcov este arta. Unul dintre tablourile în care și-a investit banii este un tablou de Renoir, care are inscripţia casei de licitaţii Cornette de Saint Cyr, fiind precizată și data achiziţiei, 28 martie 2013. Potrivit site-ului casei de licitaţie, la acea dată a fost vândut tabloul „Femme nue couchee”- Nud de femeie culcată, pictat în 1892. Pentru acest tablou fostul ministru de Finanțe a plătit 114.963 de euro.

Potrivit unui raport al diviziei americane a companiei de audit și consultanță Deloitte pentru anul 2014, a crescut atât numărul de obiecte de artă vândute, cât și valoarea pieței de artă, iar acest lucru este pus pe seama creșterii averilor bogaților lumii. În același timp, piața artei trece printr-un proces de globalizare, ce o face accesibilă din orice colț al lumii. În ultimii ani, investițiile în artă au devenit din ce în ce mai populare, extinzându-se și pe piețe precum Asia, Orientul Mijlociu și America Latină. Pentru SUA și Europa, cunoscătorii pieței au prognoze pozitive în ceea ce privește piața obiectelor de artă. Managerii averilor bogaților lumii estimează că aceștia își vor spori sumele alocate artei. Astfel, piața artei este în creștere la nivel internațional, iar investițiile în lucrările pictorilor bine cotați aduc randamente bune, în măsura în care proprietarul este dispus să păstreze tablourile timp de mai mulți ani.

 

În concluzie, cele mai profitabile investiții din seiful fostului șef al Finanțelor sunt dolarul și tablourile, însă nici cu aurul și cu leii acesta nu a dat greș, dovedind astfel un simț sănătos al investițiilor, mai ales că a optat pentru instrumente diversificate, după principiul bine cunoscut printre investitor de a „nu-și ține toate ouăle într-un singur coș”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed