Florin Cîțu, detalii despre programul IMM Invest! Critici dure pentru Start-Up Nation

0

IMM Invest este cel mai mare şi cel mai bun program de susţinere a IMM-urilor din ultimii 30 de ani, în timp ce Start-up Nation a fost un dezastru, datoriile programului fiind în 2019 de un miliard de lei, a afirmat luni ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în plenul Camerei Deputaţilor.

„Să vorbim despre IMM Invest, care este cel mai mare program şi cel mai bun program de susţinere a IMM-urilor din ultimii 30 de ani. Acces rapid la finanţare, prin garantarea liniilor de credit şi a creditelor pentru investiţii, cu dobândă subvenţionată de stat de până la 100%.

Am reuşit să luăm această aprobare de la Comisia Europeană. Astăzi, 77.881 de cereri au fost analizate dintr-un total de 86.458 de solicitări. Spuneaţi că nicio companie nu poate să aibă acces la acest site. 86.458 de IMM deja au solicitat şi 77.000 au fost analizate. 41.331 de cereri au fost transmise către bănci deja şi în 7 zile de când a început acest site să funcţioneze deja avem companii care au luat bani. Să comparăm cu Start-up Nation. Să comparăm cu Start-up Nation, da?

În anul 2019 s-au alocat credite bugetare, sunteţi parlamentari ştiţi ce înseamnă asta, adică bani în buget, 383,6 milioane lei credite de bugetare la începutul anului. Ştiţi care erau datoriile pentru Start-up Nation în 2019 pe ultimii doi ani de zile? Un miliard de lei. Nu aţi alocat nici măcar banii după doi ani de zile să plătiţi facturile lăsate doi ani de zile. Nici la începutul lui 2019”, a susţinut Florin Cîţu.

Acesta a subliniat că au fost alocaţi bani în buget pentru programul Start-up Nation, care au fost luaţi la rectificarea bugetară.

„V-aţi bătut joc ce acei oameni. I-aţi lăsat cu facturi neplătite doi ani de zile. Aţi alocat 383,6 milioane lei, dar ce aţi făcut în timpul anului? Aţi luat şi aţi pus în fondul de rezervă 100 de milioane, iar la rectificare aşi mai luat 232 milioane de lei. Când am preluat guvernarea în noiembrie câţi bani erau pentru Start-up Nation? 50 de milioane de lei. Nu aţi plătit niciun leu trei ani de zile aproape.

A venit rectificarea din noiembrie şi a trebuit să plătesc eu 300 de milioane ca să nu vă faceţi de râs. Nişte ţepari. Aţi dat ţeapă oamenilor. I-aţi pus să-şi ia credite, să-şi facă credite ca să poată să funcţioneze. Le-aţi promis din 2017 bani şi nu le-aţi dat nici în 2019. A trebuit să le dăm noi la rectificarea bugetară. Am plătit acele facturi pentru că noi şi eu nu suntem ţepari. PSD susţine doar pe hârtie sectorul privat. Pune bani în buget şi apoi îi ia şi îi deturnează către proiecte personale. Eu zic că ar fi trebuit să vă luaţi notiţe să vedeţi cum funcţionează un program de succes IMM Invest pentru că Start-up Nation a fost un dezastru”, a mai spus Cîţu.

Şeful MFP a menţionat printre programele de succes şi pe cel referitor la amânarea ratelor bancare cu 9 luni, menţionând că sunt deja peste 100.000 de persoane fizice şi juridice care au aplicat pentru amânarea ratelor.

De asemenea, Cîţu a amintit de amânarea termenului de plată pentru impozitele pe clădiri, pe teren, pe mijloace de transport, de la 31 martie la 30 iunie 2020, de prorogarea termenului de depunere a situaţiilor financiare până la 31 iulie 2020, dar şi de suspendarea popririlor şi a executărilor silite făcute de ANAF pentru creanţele bugetare pe perioada stării de urgenţă cu excepţia celor din cauze penale.

În context, ministrul Finanţelor a enumerat proiectele privind Extinderea Sistemului National Electronic de Plată, operabil de pe ghiseul.ro pentru toţi contribuabilii, informatizarea ANAF, rambursarea imediată a TVA, urmată de un control ulterior stării de urgenţă. El a susţinut că în două luni au fost rambursată o sumă de e 6 miliarde de lei, iar pentru plata concediilor medicale s-a trecut de la o medie de 50 de milioane de lei lunar la decontări de 400 de milioane de lei.

„S-a realizat decontarea facturilor pentru lucrări de construcţii ale autorităţilor locale în valoare de 1,5 miliarde de lei; acordarea de bonificaţii fiscale cuprinse între 5% şi 10% pentru firmele româneşti, inclusiv pentru microîntreprinderi care plătesc anticipat impozitul pe profit”, a spus Cîţu.

Dintre proiectele MFP prezentate de ministrul Finanţelor au mai fost: eliberarea, la cererea operatorilor economici, a certificatelor de situaţie de urgenţă în baza documentelor justificative, prin sistem on-line; reglementarea emiterii şi prelungirii valabilităţii tichetelor de vacanţă, ca modalitate de stimulare a turismului românesc, în perioada de după încetarea stării de urgenţă; susţinerea agriculturii româneşti prin acordarea a 150 de milioane de lei, din care 75 de milioane de lei bani europeni, pentru apicultori pentru 2020-2022, alocarea sumei de un milion de lei pentru angajarea tinerilor în agricultură şi a unui milion de lei pentru reducerea accizei la motorină în acvacultură.

Prin toate aceste măsuri au fost lăsaţi în economie 10 miliarde lei în martie, iar efectul s-a vazut imediat în încasările din aprilie, acestea fiind mai mari decât cele realizate de guvernul anterior, a mai spus şeful de la Finanţe.

Camera Deputaţilor a dezbătut luni moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, intitulată „Virusul Cîţu a infectat economia naţională”.