Florin Jianu, Consiliul pentru IMM-uri: Peste 100.000 de IMM-uri au nevoie de susţinere în diverse forme în acest moment

­­­­“Remarcăm pozitiv lansarea acestui program de relansare economică, program care cuprinde principalele concepte solicitate de CNIPMMR: IMM-uri, start-up-uri, digitalizare, flexibilizarea masurilor active de ocupare – kurtzarbeit. În egală măsură susţinem că acest program trebuie să conţină şi obiective asumate clare şi bine definite, din estimările noastre peste 100.000 de IMM-uri având nevoie de susţinere în diverse forme în acest moment”, spune Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

În opinia sa, mai mult poate decât resursele, timingul de implementare a acestui program este cheia reuşitei sale.

”Cu cât mai repede puse în aplicare măsurile, cu atât mai rapida va fi revenirea economică a României. Mărturisesc că cea mai apreciată măsură este aceea de sprijin a microîntreprinderilor aşa numite ,de subzistenţă’, prin acele granturi de 2.000 euro, pentru ca ele vor ajunge la zeci de mii de IMM-uri, la cele mai vulnerabile dintre companiile din România şi care ne-au semnalat nevoia de susţinere încă de la începutul stării de urgenţă”, a adăugat Florin Jianu.

Planul de relansare economică pe care Guvernul urmează să îl prezinte miercuri prevede granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru şi investiţii, vizând ajutoare de 2.000 de euro pentru microintreprinderi, finanaţarea chiriilor pentru magazinele închise în timpul stării de urgenţă, până la 125.000 de euro pentru IMM din HoReCa, turism, transporturi, evenimente. Executiul anunţă şi măsuri în contextul programelor de garantare pentru asigurarea lichidităţii companiilor.

La capitolul Granturi de sprijin pentru repornirea întreprinderilor, capital de lucru şi investiţii, Guvernul propune granturi de sprijin pentru microîntreprinderi în valoare de 2.000 euro/SRL fără salariaţi, din toate domeniile, cu un număr estimat al beneficiarilor de 50.000, bugetul alocat fiind de 100 milioane euro. De asemenea, este propusă o schemă de ajutor pentru activităţi de comerţ şi servicii afectate de Covid-19 – finanţarea chiriilor pentru perioada în care desfăşuararea activităţii comerciale sau a serviciilor prestate a fost afectată pe perioada stării de urgentă sau de alertă: valoarea chiriei/beneficiar/lună, pentru o perioadă de 3 luni, cu un buget de 160 milioane lei.

O altă măsură este un capital de lucru pentru repornirea activităţilor economice pentru IMM-uri de maximum 125.000 euro, în domenii precum: HoReCa, turism, transporturi, evenimente, pentru cheltuieli cu stocurile, datorii furnizori, echipamente, cu un buget de 350 milioane euro.

Guvernu vrea să aloce granturi pentru investiţii şi pentru reconversia economică a IMM-urilor, între 50.000 – 200.000 euro, în industria sanitară, farmaceutică, alimentară, auto, IT, energie, construcţii, transport, turism, confecţii. Pot fi făcute cheltuieli în producţie, achiziţia de echipamente, utilaje, tehnologii. Bugetul aici este de 550 milioane euro.

Guvernul afirmă, în programul de relansare economică a României care urmează să fie prezentat miercuri, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, că modelul de dezvoltare a României bazat doar pe consumul populaţiei, determinat de politicile pro-ciclice ale guvernărilor anterioare, trebuie schimbat, iar obectivul noului model este ca ”Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27, la orizontul anului 2025”. Executivul admite, că dată fiind pandemia de Covid-19, se aşteaptă ca Produsul Intern Brut al României să se reducă cu 1,9%, în termeni reali, în 2020, iar ”o revenire a pandemiei va afecta perspectivele de creştere şi va cauza daune semnificative companiilor şi locurilor de muncă, ceea ce reclamă un stimulent fiscal şi economic rapid şi direcţionat, coordonat la nivel naţional şi la nivelul UE”.

Prin acest Plan, autorităţile îşi propun finalizarea lucrărilor de infrastructură aflate în implementare, reprezentând 407,3 Km de autostrăzi şi drumuri expres, conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României şi cu reţelele de transport pan-europene până în 2030, investiţii în aproximativ 3.000 km de cale ferată, în perioada 2020 – 2030, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde euro, lansarea tronsonului de metrou Gara de Nord – Otopeni, în dpocument reggpsindu-se şi metroul Cluj Napoca.


 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed