FMI a distribuit statelor membre drepturi speciale de tragere de 650 de miliarde de dolari

Cea mai mare distribuire de fonduri efectuată vreodată de FMI va oferi lichidităţi suplimentare pentru economia globală, suplimentând rezervele valutare ale statelor şi reducând dependenţa lor de datoriile interne şi externe mai costisitoare, a explicat Georgieva într-un comunicat.

”Alocarea este o perfuzie semnificativă pentru lume şi, folosită cu înţelepciune, o oportunitate unică pentru combaterea acestei crize fără precedent”, a spus aceasta.

FMI a făcut totodată referire la îngrijorările sale privind tendinţele divergente ale economiei globale şi a afirmat că noua alocare de DST va permite statelor mai bogate să îi ajute pe cei afectaţi grav de pandemie, îmbunătăţind în acelaşi timp perspectiva economiei mondiale.

Ţările pot utiliza DST-urile alocate pentru a-şi sprijini economiile şi a-şi intensifica lupta împotriva crizei coronavirusului, dar nu ar trebui să folosească spaţiul fiscal pentru a întârzia reformele economice necesare sau restructurarea datoriilor, a spus FMI într-un document separat.

Ţările membre ale FMI primesc DST-urile (unitatea de schimb a fondului susţinută de dolari, euro, yeni, lire sterline şi yuani) proporţional cu participaţiile la FMI.

Georgieva a declarat că aproximativ 275 miliarde dolari din aceste alocări vor fi direcţionate către pieţele emergente şi ţările în curs de dezvoltare, iar circa 21 miliarde dolari către ţările cu venituri mici.

Fondul a suspendat săptămâna trecută accesul Afganistanului la resursele FMI, inclusiv această alocare de DST, din cauza lipsei de claritate referitoare la guvernul ţării după ce talibanii au preluat controlul asupra Kabulului.

Nici guvernul din Venezuela nu are acces la alocarea actuală de DST-uri.

Deşi au fost făcute apeluri pentru a limita accesul Belarusului la noile DST, guvernul lui Alexandr Lukaşenko nu a fost respins de suficienţi membri ai FMI, iar Fondul a permis accesul acestuia la alocare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri