AcasăEconomieFMI a redus estimările privind creşterea economiei mondiale, pe fondul încetinirii redresării...

FMI a redus estimările privind creşterea economiei mondiale, pe fondul încetinirii redresării în SUA şi China

În raportul World Economic Outlook publicat marţi, FMI a spus că se aşteaptă ca avansul produsului intern brut global să slăbească de la 5,9% în 2021 la 4,4% în 2022, creşterea din acest an fiind cu jumătate de punct procentual mai mică decât estimarea anterioară.

”Economia globală intră în 2022 de pe o poziţie mai slabă decât se aştepta anterior”, arată raportul, subliniind ”surprizele negative”, precum apariţia variantei omicron a Covid şi volatilitatea ulterioară a pieţei, de la prognoza sa din octombrie.

Perspectiva revizuită este determinată de încetinirea creşterii în cele mai mari două economii ale lumii, SUA şi China.

FMI se aşteaptă ca economia SUA să crească cu 4,0% în 2022, cu 1,2 puncte procentuale sub prognoza anterioară, deoarece Rezerva Federală îşi retrage stimulentele monetare, chiar dacă întreruperile lanţulurilor de aprovizionare afectează economia.

Perspectiva actualizată a eliminat, de asemenea, efectul anticipat al pachetului de politică fiscală Build Back Better al preşedintelui Biden din proiecţia sa de bază, după eşecul proiectului de lege.

Fondul estimează că economia Chinei va creşte cu 4,8% în acest an, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin faţă de estimările anterioare, pe fondul perturbărilor cauzate de politica sa de zero Covid, precum şi al ”stresului financiar proiectat” în rândul dezvoltatorilor săi imobiliari.

În alte regiuni, numărul încă în creştere al cazurilor de Covid, împreună cu inflaţia în creştere şi preţurile mai ridicate ale energiei au afectat estimările de creştere la nivel global, mai ales în Brazilia, Canada şi Mexic.

FMI a spus că inflaţia mai ridicată va persista mai mult decât se anticipa anterior, dar a adăugat că ar trebui să se atenueze mai târziu în acest an, ”pe măsură ce dezechilibrele dintre cerere şi ofertă vor scădea în 2022 şi politica monetară din marile economii va răspunde în consecinţă”.

Privind în perspectivă, raportul a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei globale pentru 2023 cu 0,2 puncte procentuale, la 3,8%. Cu toate acestea, Fondul avertizează că estimarea a exclus apariţia unei noi variante de Covid şi a spus că orice intensificare a activităţilor economice va depinde de accesul global echitabil la vaccinuri şi asistenţă medicală.

”Prognoza este condiţionată de coborârea efectelor negative ale sectorului sănătăţii la niveluri scăzute în majoritatea ţărilor până la sfârşitul anului 2022, presupunând că ratele de vaccinare se îmbunătăţesc la nivel mondial şi terapiile devin mai eficiente”, se arată în comunicat.

Ultimele Articole