FMI a revizuit uşor în creştere estimarea pentru acest an referitoare la economia globală, dar a avertizat că există riscuri de regres

Potrivit prognozei FMI, distanţarea socială cauzată de pandemia de coronavirus va continua în 2021, iar transmiterea bolii la nivel local va scădea peste tot în lume până la sfârşitul anului 2022.

”Prognozăm o contracţie mai puţin severă, dar totuşi profundă în 2020, comparativ cu estimarea din iunie”, a declarat economistul şef al FMI, Gita Gopinath, în raportul World Economic Outlook.

Gopinat a adăugat că revizuirea a fost determinată de creşterea peste aşteptări din economiile avansate şi China, în trimestrul al doilea, şi de semnele unei redressări mai rapide în trimestrul al treilea.

Cu toate acestea, Fondul avertizează în raportul său că criza coronavirusului este departe de a se fi încheiat.

FMI anticipează că în viitor vor avea loc ”progrese limitate”şi şi-a redus aşteptările de creştere a produsului intern brut pentru anul viitor la 5,2%, de la o estimare de 5,4% făcută în iunie.

„În timp ce economia globală îşi revine, creşterea va fi probabil lungă, neuniformă şi incertă pe unele pieţe emergente şi în economiile în curs de dezvoltare”.

Piaţa emergentă şi economiile în curs de dezvoltare se vor contracta cu 3,3% în acest an, dar în regiuni precum India PIB-ul va coborî cu mai mult de 10%.

Economia Statelor Unite urmează să scadă cu 4,3% în acest an, însă contracţiile economice din Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania vor fi în jur de 10%.

Redresarea ”nu este asigurată, iar în acest timp pandemia continuă să se răspândească”, afirmă FMI în cea mai recentă analiză economică a sa.

”Pe fondul revenirii la creştere a infecţiilor cu COVID-19 în regiuni unde transmiterea locală fusese redusă, reluarea activităţilor a fost întreruptă şi au fost reintroduse restricţii ţintite. Economiile de pretutindeni se confruntă cu reveniri dificile la nivelurile de activitate pre-pandemice ”, potrivit FMI.

Acesta este cazul în multe ţări europene, care relaxaseră restricţiile la începutul verii, dar pe care le-au înăsprit din nou, deoarece infecţiile au crescut brusc în septembrie.

FMI recomandă guvernelor să păstreze un anumit grad de politici acomodative pentru a preveni creşterea decalajului în distribuţia veniturilor, chiar dacă datoriile publice sunt în creştere.

Datoria naţională din economiile avansate urmează să ajungă la 125% din PIB până la sfârşitul anului 2021 şi să crească la aproximativ 65% din PIB pe pieţele emergente în aceeaşi perioadă.

Cu toate acestea, Fondul nu este deosebit de îngrijorat pentru moment de creşterea datoriilor, deoarece ratele dobânzilor sunt scăzute, iar revenirea economică din 2021 ar trebui să ajute la rambursarea unora dintre noile datorii.

”Pentru a se asigura că datoria publică rămâne pe o direcţie sustenabilă pe termen mediu, guvernele ar putea avea nevoie să crească progresivitatea impozitelor şi să se asigure că corporaţiile îşi plătesc impozitele, eliminând în acelaşi timp cheltuielile inutile”, a sugerat FMI.

În plus, FMI a menţionat că tensiunile geopolitice, fricţiunile comerciale, dezastrele naturale, modificările condiţiilor de finanţare şi alte epidemii continuăp să fie riscuri de înrăutăţire a prognozelor sale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed