AcasăExterneFMI: Intrarea Rusiei în incapacitate de plată nu mai este un „eveniment...

FMI: Intrarea Rusiei în incapacitate de plată nu mai este un „eveniment improbabil”

Fondul Monetar Internațional avertizează asupra faptului că Rusia poate intra în scurt timp în incapacitate de plată din cauza recesiunii profunde cauzate de sancțiunile internaționale impuse după invazia în Ucraina, transmite Bloomberg.

Intrarea Rusiei în incapacitate de plată nu mai este un „eveniment improbabil”, a declarat joi directorul FMI, Kristalina Georgieva.

„Nu pentru că Rusia nu are bani, ci pentru că Rusia nu poate folosi acești bani”, a adăugat Georgieva, care a subliniat că sancțiunile fără precedent impuse împotriva Rusiei vor îngreuna convertirea activelor de rezervă în monedă.

Fitch Ratings a declarat săptămâna aceasta că obligațiunile Rusiei sunt „iminente” ca urmare a măsurilor introduse de la izbucnirea războiului. Tranzacționarea cu swap-uri de neplată, utilizate pentru asigurarea împotriva neplății, a crescut vertiginos și sugerează că există o șansă de neplată de 71% într-un an și 81% în cinci ani.

Rusia are cupoane în valoare de 117 milioane de dolari pentru obligațiuni în dolari care urmează să fie scadente pe 16 martie, care ar putea declanșa în cele din urmă swapuri dacă sunt plătite în moneda locală.

Georgieva a spus că, deși membrii FMI sunt foarte îngrijorați de război, nu a existat nicio discuție în consiliu despre suspendarea calității de membru al Rusiei la fond. Țara ar trebui să fie exclusă pe baza unei încălcări a obligațiilor sale economice în baza statutului FMI; până în acest punct, națiunea își îndeplinește obligațiile, a spus ea.

FMI nu are niciun program de împrumut cu Rusia, iar biroul său din Moscova nu este operațional și nici instituția nu are un reprezentant în capitala Rusiei, a spus Georgieva.

sursa foto: Facebook / Kristalina Georgieva

Ultimele Articole