AcasăEconomieFMI: În 2012, România va avea al 3-lea cel mai puternic avans...

FMI: În 2012, România va avea al 3-lea cel mai puternic avans economic din Europa

În ultimii doi ani, România a avut una dintre cele mai puternice recesiuni din Uniunea Europeană. Anul acesta va reveni pe creştere, dar avansul va fi modest. Potrivit FMI, economia românească va creşte cu 1,5% în acest an, una dintre cele mai slabă performanţe din Europa Emergentă. Doar Croaţia va marca un avans economic mai slab. FMI notează că revenirea economică va fi lentă în state precum România, care au avut, în trecut, o perioadă nesustenabilă de boom.

 

În schimb, pentru anul viitor, experţii de la Washington văd un plus de 4,4% la PIB-ul ROmâniei, al treilea cel mai puternic avans din Europa, după Serbia şi Turcia. Spre exemplu, PIB-ul Poloniei este estimat să crească anul viitor cu 3,6%, iar cel al Ungariei cu 2,8%.  Pe de altă parte, experţii Fondului Monetar Internaţional estimează că inflaţia va rămâne în acest an la un nivel constant cu cel din 2010, adică la o rată medie de 6,1%. Abia în 2012, inflaţia ar putea scădea la o medie de 3,4%.

 

Economiştii de la Washington mai estimează că deficitul de cont curent al României va atinge peste 5% din PIB în 2012 faţă de 4,2% anul trecut. Fondul şi-a menţinut estimările privind avansul economic global, de peste 4% în 2011 şi în 2012. Experţii FMI notează, însă, că riscurile pentru o temperare a revenirii gloabale sunt mai mari decât arătau prognozele de la început de an.

Ultimele Articole