FMI:Trebuie evitată o reacţie impulsivă a autorităţilor pe fondul crizei creditelor

Cel mai mare risc cu care se confruntă economiile care au fost afectate de criza creditelor este posibilitatea ca băncile să reacţioneze excesiv într-un fel care ar putea afecta negativ creşterea economică, a spus directorul adjunct pentru pieţe monetare şi de capital al FMI, Jonathan Fiechter.

„Am asistat la crize majore în ceea ce priveşte creditarea după astfel de fenomene, iar sondajele făcute arată că băncile îşi măresc standardele de subscriere, ceea ce nu este surprinzător în context”, a declarat Fiechter adăugând că este necesară rezistenţa în faţa tentaţiei de a reacţiona exagerat.

Comentariile lui Fiechter survin la o zi după ce guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de finanţe ai statelor membre ale grupului informal G7, al celor mai industrializate ţări, au aprobat un proiect extins de reforme care cere băncilor să îşi îmbunătăţească sistemele de rezistenţă la şocuri şi să întărească accesul la finanţare în perioadele de dificultate. Reprezentanţii G7 au evitat solicitările privitoare la o reacţie exagerată.

„Nu avem nevoie de o reacţie impulsivă, deoarece pieţele financiare au devenit atât de complexe încât vrem să evităm unele consecinţe nedorite”, a mai spus Fiechter.

Investitorii au tranzacţionat active complexe, ca urmare a dorinţei lor de profit, iar mulţi dintre ei au ignorat riscurile, ceea ce a dus la criza din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, a mai spus oficialul FMI.

„Mai avem încă probleme din cauza lăcomiei, a stimulentelor şi a subscrierii slabe”, a adăugat Fiechter. „Pe pieţele internaţionale există oameni care cumpără active, fără să ştie ce cumpără”.

Jonathan Fiechter a mai avertizat că există riscul ca instrumentele să fi devenit atât de complexe încât doar foarte puţini oameni să mai fie capabili să le înţeleagă.

Problemele din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, care au condus la închiderea unor instituţii, s-au extins rapid pe pieţele internaţionale, deoarece creditele au fost împachetate în valori mobiliare financiare complexe şi vândute mai departe investitorilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed