AcasăEconomieFondul Monetar Internaţional dă undă verde deblocării a 27 de milioane de...

Fondul Monetar Internaţional dă undă verde deblocării a 27 de milioane de dolari destinaţi Republicii Moldova şi salută progrese în ”reforme guvernamentale esenţiale”

”Consiliul de Administraţie (CA) al FMI a încheiat primele examinări în cadrul acordurilor” de ajutorare, aprobate în decembrie şi suplimentate în aprilie, anunţă într-un comunicat instituţia.

Această undă verde oferă acces Republicii Moldova la drepturi de tragere speciale (unitatea de cont a FMI, SDR în engleză) de 20,65 de milioane de dolari, ceea ce corespunde sumei de aproximativ 27 de milioane de dolari.

”Impactul războiului din Ucraina nu s-a materializat încă deplin, iar econimia urmează să stagneze în 2022, din cauza repercusiunilor războiului (rus în Ucraina), creşterii preţurilor alimentelor şi energiei şi unei încrederi fragile”, precizează Fondul.

”Programul (Republicii) Moldova face să avanseze reforme de guvernanţă esenţiale în creşterea rezistenţei ţării la şocuri şi furnizează totodată resurse suplimentare în răspunderea la nevoi socio-economice urgente”, salută FMI.

Plăţile FMI în Republica Moldova, în cadrul acestui ajutor, ating, astfel, 245 de milioane de dolari, un ajutor acordat în schimbul unor reforme economice, prin dispozitivul Facilitate Lărgită de Creditare şi Mecanismul Lărgit de Creditare.

Acest ajutor a fost aprobat iniţial în decembrie şi a fost revizuit în creştere în aprilie la un total de 815 milioane de dolari.

Programul se desfăşoară pe o perioadă de peste trei ani (40 de luni).

Republica Moldova, o ţară mică, cu 2,6 milioane de locuitori, situată între Ucraina şi România, a obţinut la sfârşitul lui iunie statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Ultimele Articole