x


  • EUR
    4.8738
    USD
    4.0025
string(16) "instant-articles"

FONDUL PROPRIETATEA, atac la Guvernul ORBAN

Fondul Proprietatea denunță numirile politice în fruntea companiilor de stat.

Autor: Mihai Voican | Sursa: ȘTIRI PE SURSE | Publicat: 02.08.2020, 18:31

Fondul Proprietatea a lansat duminică al doilea atac public din ultimele săptămâni la adresa guvernului Orban, pe care îl acuză că numește în conducerea marilor companii de stat persoane fără competențe, doar pe criterii politice.

Între gestionarul Fondului Propietatea și guvern au loc schimburi repetate de replici după ce mai multe companii de stat, în care fondul este acționar minoritar, au anunțat că vor să facă achiziții sau investiții majore.

Lipsa continuă a punerii în aplicare a legislației privind guvernanța corporativă la companiile de stat este deosebit de evidentă în opt companii, arată Fondul Proprietatea: Complexul Energetic Oltenia S.A., Societatea Națională a Sării S.A. Salrom, C.N. Aeroporturi București S.A., S.N. Aeroportul Timișoara – Traian Vuia S.A., C.N. Administrația Porturilor Maritime Galați, C.N. Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, C.N. Administrația Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu și Plafar.

”Potrivit datelor Fondului, peste 90% dintre numirile reprezentanților Guvernului în Consiliile de Administrație ale acestor companii nu sunt conforme cu regulile de guvernanță corporativă, așa cum sunt prevăzute în OUG 109/2011, pentru că fie sunt stabilite politic sau persoanelor în cauză le lipsește experiența profesiona