AcasăGeneralFonduri ale Băncii Mondiale pentru Africa tranzitează prin paradisuri fiscale

Fonduri ale Băncii Mondiale pentru Africa tranzitează prin paradisuri fiscale

Din 68 de companii care au primit în 2015 împrumuturi de la Societatea Financiară Internaţională (SFI), filială a BM ce oferă împrumuturi companiilor private, 51 au trecut banii prin teritorii considerate paradisuri fiscale, în principal Insula Mauritius, afirmă ONG-ul într-un comunicat.

Prin acest procedeu, denunţă Oxfam, aceste societăţi ‘au camuflat (aceste fonduri) în investiţii străine directe’, obţinând relaxări fiscale şi alte avantaje, acolo unde regiunea cea mai săracă din lume ‘are nevoie disperată de impozitarea companiilor pentru a investi în servicii publice şi infrastructură’.

‘Nu are niciun sens pentru Banca Mondială să cheltuiască bani pentru a încuraja companiile să investească în +dezvoltare+, dacă ea închide ochii la faptul că aceste societăţi ar putea înşela ţările sărace asupra veniturilor fiscale care sunt necesare pentru a lupta împotriva sărăciei şi inegalităţii’, a explicat Susana Ruiz, consilier în politică fiscală la Oxfam.

Acest anunţ intervine în plin scandal ‘Panama Papers’ privind sistemul offshore, care va fi pe agenda de discuţii la reuniunea de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale din această săptămână la Washington.

În detaliu, cele 51 de companii acuzate – ale căror nume nu au fost citate – au primit o finanţare de 84% de la SFI pentru regiune în 2015.

Această filială a a Băncii Mondiale chiar şi-a dublat creditele pentru aceste companii ce tranzitează fonduri prin paradisuri fiscale, de la 1,20 miliarde de dolari în 2010 la 2,87 miliarde în 2015, precizează Oxfam.

Destinaţia a mai mult de jumătate din fondurile alocate de SFI nu este cunoscută publicului, denunţă ONG-ul, ‘deoarece se face prin intermediari financiari opaci’.AGERPRES

Ultimele Articole