Ford va împrumuta 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii

0
Ford va împrumuta 600 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii

Ford România se află în negocieri avansate cu Banca Europeană de Investiţii pentru a contracta un împrumut de 600 de milioane de euro. Din această sumă, 400 de milioane de euro vor fi folosiţi pentru investiţii în cadrul uzinei de la Craiova şi vor fi garantaţi în proporţie de 80% de statul român. Banii fac parte din cele 675 de milioane de euro pe care Ford s-a angajat să le investească în România.

"Împrumutul pe care Ford l-a solicitat Bancii Europene de Investiţii pentru proiectul Craiova este de 600 de milioane de euro dintre care 400 de milioane reprezintă investiţia directă la Craiova, iar restul de 200 de milioane sunt investiţii de cercetare şi dezvoltare în Germania. Cele 400 de milioane de euro sunt parte din cei 675 de milioane si statul român a spus că lucrează cu Ford si cu Banca Europeană de Investiţii. Se doreşte garantarea acestui împrumut, 80% din imprumut, conform standardelor europene, respectiv cei 320 de milioane de euro", a declarat Nadia Crişan, reprezentatul Ford România.

Contractul de privatizare dintre satatul român şi Ford Europa a fost semnat în 2007. În urma acestei tranzacţii, Ford a preluat 72,4% din acţiunile producătorului român de maşini pentru suma totală de 84 de milioane de euro. Până în 2012, la Craiova vor fi produse trei modele sub brandul Ford, iar prima maşină va ieşi de pe porţile uzinei în septembrie 2009.