Formarea noului Legislativ, în pericol. Social-democrații vor șefia mai multor comisii parlamentare

Social-democrații ar putea boicota prima ședință a Legislativului. Asta, în cazul în care nu vor primi funcțiile pe care le doresc, potrivit Realitatea Plus.

 

AUR a condus prima ședință în Parlament IGNORÂND toate regulile de protecție

 

 

Și parlamentarii minorităților naționale pun condiții în prima zi de mandat. Minoritățile au cerut condiții speciale pentru jurământ.

 

Scandal în Primăria Capitalei. Nicușor Dan și consilerii PSD s-au certat rău. Bădulescu a dat tonul

 

Primul pas în Parlament este constituirea comisiilor de validare. Aceste comisii vor verifica dacă alegerea noilor parlamentari s-a realizat cu respectarea prevederilor Legii electorale și vor întocmi rapoartele de validare. Ulterior, deputații și senatorii, ale căror mandate au fost validate, vor depune jurământul.

Camera Deputaților și Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputați, respectiv al senatorilor și după depunerea jurământului de către aceștia.

 

După constituirea legală a Camerei și a Senatului se aleg președinții celor două foruri legislative și ceilalți membri ai birourilor permanente, vicepreședinții, secretarii și chestorii. Alegerea președintelui Camerei Deputaților și respectiv al Senatului are loc prin vot secret cu buletine.

 

Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere, iar Biroul Permanent al Camerei Deputaților și respectiv al Senatului se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configurația politică.

 

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputaţi, respectiv trei pătrimi din numărul total de senatori şi după depunerea jurământului de către aceştia.

Noul Legislativ 2020-2024 are 465 de parlamentari

Camera Deputaților – 329 de deputați

PSD – 110 de deputați
PNL – 93 de deputați
USR-PLUS – 55 de deputați
AUR – 33 de deputați
UDMR – 21 de deputați
Minoritățile naționale – 17 deputați

Senatul – 136 de senatori

PSD – 47 de senatori
PNL – 41 de senatori
USR-PLUS – 25 de senatori
AUR – 14 senatori
UDMR – 9 senatori

articolul integral aici:

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed