Forţa distructivă a Iranului. Cele mai de temut arme pe care le au

  • Arme

C-701 si derivatele

 

Acestea sunt rachete de suprafata fabricate in China si pot fi folosite pentru atacarea tintelor mici de la distanta apropiata. Rachetele sunt subsonice si au o sfera de activitate de maxim 20 de kilometri, insa acuratetea lor este de 95%

 

C-704 si Nasr-1

 

C-704 este “fratele cel mare” al C-701, cu o viteza similara si acuratete. Diferenta intre cele doua este in dimensiune, C-704 este de patru ori mai mare ca C-701, fiind capabil sa atace vase de pana la 4.000 de tone. Sfera de activitate a acestua este 30 kilometri. Numarul acestor rachete achizitionate de Iran nu este cunoscut, insa se stie ca acestea sunt mult mai ieftine decat alte arme similare.

In ceea ce priveste racheta Nasr-1, aceasta a fost testata in Iran in 2008, fiind o varianta imbunatatita a lui C-704 fiind capabila de distrugeri mult mai mari, la o distanta mai mare. Iran a recunoscut ca in tara aceste rachete sunt produse in masa.

 

Citeste şi:  Războiul din Iran este inevitabil

 

SS-N-22 Moskit

 

Aceasta este cea mai importanta arma de razboi pe apa detinuta de Iran. Arma, denumita initial Moskit, a fost fabricata la sfarsitul Razboilui Rece, de catre URSS, special pentru a pacali sistemele anti-racheta ale NATO.

 

Torpila Hoot

 

Aceasta arma atesta abilitatile Iranului atunci cand vine vorba de tehnologie de razboi. Torpila Hoot este mult mai rapida decat orice torpila folosita de NATO si atinge o viteza de pana la 200 de noduri, ceea ce o face extrem de periculoasa.

 

  • Marina militara

 

Submarine

 

Marea parte a flotei Iranului este compusa din submarine mici. Dimensiunea lor le gace foarte usor de manevrat in ape mai putin adanci si sunt mai greu de detectat. Din datele facute publice, Iranul are 24 de astfel de submarine.

 

Nave de atac

 

Acestea sunt vase mici si rapide de atac, concepute pentru lupta aproape de mal. Iranul are 24 de astfel de nave de mici si mari dimensiuni, capabile sa sustina mai multe torpile.

 

Barci cu motor

 

Acestea sunt vase foarte mici, capabile sa duca doua torpile. Pentru a fi eficiente, Barcile cu motor trebuie sa se afle la o distanta relativ mica de tinta lor si astfel sunt expuse la foc din partea inamicului. Ceea ce le face eficiente este viteza.

 

  • Aviatia militara

 

Iranul detine peste 240 de avioane de lupta de diferite tipuri. Printre acestea: 15 de avioane MiG-29, 25 de avioane F-14 Tomcat, 20 de avioane Chengdu J-7, 13 avioane Sukhoi Su-25 si multe altele.

 

  • Aparare antiaeriana

 

Mersad

 

Iranul a prezentat publicului in 2010 cel mai bun sistem antiaerian al sau, denumit Mersad. Acesta este un sistem digital, incorporat cu radar si sisteme de lansare a rachetelor.

 

Sistemul S-300

 

Un sistem antiaerian extrem de complex, S-300 a fost fabricat de URSS in anii ’70 si a fost dezvoltat in continuare de Rusia. Sistemul este sub forma unui camion de lupta echipat cu sistem radar si cu panou de lansare pentru rachete. Versiunea moderna a acestuia poate urmari pana la 100 de tinte, dintre care 12 simultane, pe o distanta de 150 de kilometri.

 

Sistemul S-200

 

Acesta este un alt sistem fabricat in trecut de URSS, iar versiunea moderna poate lansa rachete de 7 tone, pe o distanta de 300 de kilometri. Viteza acestuia este de 7 ori mai marie ca viteza sunetului. Iranul detine in posesie peste 30 de astfel de panouri de lansare.

 

  • Concluzia

 

Marea parte a tehnologiei militare detinuta de Iran este invechita, insa in ultimii ani tara a reusit sa imbunatateasca aceste sisteme si sa pregateasca pentru a fi folosite intr-un eventual razboi.

 

Pe langa acestea, Iranul detine si multe sisteme foarte evoluate de lupta, importate din Rusia si China in ultimii ani. Informatiile cu privire la numarul exact de arme si capacitatea acestora sunt putine si tinute in secret.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed