AcasăExterneForțele ucrainene și separatiştii proruşi se acuză reciproc de deschiderea focului. OSCE...

Forțele ucrainene și separatiştii proruşi se acuză reciproc de deschiderea focului. OSCE confirmă că au fost trase obuze

Separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat joi că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, acuzaţia fiind însă respinsă de Kiev, informează Reuters.

UPDATE 12:21: Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini cu grădinița nimerită de obuzele trase de separatiștii pro-ruși în această dimineață în satul Stanțî Lugansk. În unitatea de învățământ se aflau în momentul atacului mai mulți copii și educatori. Două dintre cadrele didactice au fost rănite la nivelul capului. La fața locului s-au deplasat serviciile de urgență și au reușit să evacueze în siguranță copiii, relatează LB.ua și Focus.ua.

 

UPDATE 12:11: Ministrul ucrainean de Externe confirmă oficial atacul asupra unui sat din apropierea liniei de contact cu zonele separatiste pro-ruse și face un apel către toți partenerii să condamne „această încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia”.

„Satul ucrainean Stanytsia Luhanska a fost bombardat de pe teritoriul ocupat Donbass cu arme grele. Infrastructura civilă a fost avariată. Facem apel la toți partenerii să condamne imediat această încălcare gravă a acordurilor de la Minsk de către Rusia, în contextul situației de securitate deja tensionate”, se arată într-o postare pe Twitter a șefului diplomației ucrainene.

 

UPDATE 11:42 Forțele ucrainene transmit că întreaga situație din zona de operații „este stabilă, fără schimbări semnificative” și acuză separatiștii că au încălcat de opt ori prevederile Acordului de la Minsk privind încetarea focului.

„În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate opt încălcări de către forțele de ocupație ruse, dintre care două folosind arme interzise de Acordurile de la Minsk. Comparativ cu 15 februarie, numărul atacurilor inamice a crescut de la cinci la opt”, se arată într-o postare pe Facebook a armatei ucrainene.

UPDATE 11:15 Observatori ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au precizat că s-au înregistrat joi mai multe incidente cu obuze în apropierea liniei de contact dintre forțele guvernamentale din estul Ucrainei și separatiștii pro-ruși din Donbas, potrivit unei surse diplomatice, citată de Reuters.

Știre inițială

Rebelii proruşi au adăugat că în prezent încearcă să stabilească dacă există eventuale victime.

Acuzaţia a fost făcută într-o declaraţie emisă de reprezentanţi ai autoproclamatei ‘Republici Populare Lugansk’. Documentul menţionează că forţele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi o mitralieră în patru incidente separate înregistrate joi.

”Forţele armate ale Ucrainei au încălcat cu cruzime regimul de încetare a focului, utilizând armament greu care, conform Acordurilor de la Minsk, ar trebui să fie retras”, arată declaraţia respectivă.

Armata ucraineană a respins acuzaţia rebelilor proruşi, susţinând că de fapt aceştia sunt cei care încalcă încetarea focului. ”În pofida faptului că asupra poziţiilor noastre s-a tras cu arme interzise, printre care artilerie de calibrul 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul drept ripostă”, a declarat telefonic, pentru Reuters, un ofiţer de presă al forţelor militare ucrainene.

Deocamdată nu este clar cât de grave au fost incidentele şi nu există o reacţie din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), for care monitorizează situaţia din estul Ucrainei, dar care şi-a retras unii observatori din zonă în ultimele zile.

Asemenea incidente au fost numeroase în ultimii opt ani, dar cel mai recent dintre ele intervine după ce Rusia a concentrat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera ucraineană şi cere ca NATO să se angajeze că nu va accepta Ucraina ca stat membru.

Occidentul a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni dacă aceasta atacă Ucraina, dar Moscova neagă că are vreo intenţie de acest fel.

Anterior în această lună, serviciile de informaţii ale SUA au afirmat că Rusia ar putea fabrica un pretext pentru a invada Ucraina, de exemplu prin producerea unor înregistrări video propagandistice care ar arăta un atac înscenat.

Ultimele Articole