Fost ministru al Sănătății: La final s-ar putea să numărăm, pe lângă decedații cu COVID și o groază de decedați cu patologii non-COVID

„Eu am avertizat în repetate rânduri că în toată organizarea pentru pacienții cu infecția COVID-19 și, de asemenea văzând și creșterea foarte mare a numărului de medici care sunt infectați sau sunt suspectați de a avea COVID-19, cu foarte multe secții și spitale care vor deveni greu accesibile – și aici vorbim de cazul Bucureștiului – vorbim de Spitalul Universitar, de Spitalul Sf Ioan, de Spitalul Militar, devine din ce în ce mai greu să tratezi urgențele pe care le ai în mod obișnuit, adică infarct miocardic acut, accidente vasculare și tot așa”, a declarat Nicolae Bănicioiu, pentru Money.ro.

 

Fostul ministru susține că a cerut autorităților să facă rapid o redirecționare a fluxurilor de pacienți, „deoarece în ultima vreme există o creștere destul de alarmantă a acestor urgențe care sunt nepreluate sau amânate”.

 

„Într-o astfel de perioadă cu o dezorganizare totală din acest punct de vedere riscăm să creștem mortalitatea pe patologii non-COVID extrem de multe. Nu putem să-i ignorăm și să lăsăm lucrurile așa pentru că vom regreta cu toții. La final s-ar putea să numărăm pe lângă decedații cu COVID și o groază de decedați cu patologii non-COVID și vreau să evităm asta cât încă se mai poate”, precizează Bănicioiu.

 

Soluțiile propuse pe fostul ministru al Sănătății:

 

„În primul rând trebuie achiziționate și distribuite echipamente urgent. Cu orice preț. Nici nu mai contează de unde le luăm. Trebuie să le luăm. Faptul că și astăzi când a fost ministrul Sănătății în vizită la Arad și oamenii aceia au spus că au echipamente pentru azi, pentru mâine nu mai au. Deci acesta este un semnal de alarmă pe care nu îl mai ignorăm. Avioanele militare ale României pleacă și cumpără echipamente. Dacă în situația asta am ajuns, așa trebuie să se întâmple”.

 

În al doilea rând, Bănicioiu susține că trebuie regândite fluxurile de pacienți.

 

„În București riscăm ca multe din secțile de intervenție de urgență, sau spitalele de urgență să devină spitale cu pacienți COVID și atunci trebuie să redirecționăm urgențele efective. Și atunci trebuie să includem în planul de urgență mai multe spitale și spitale private. Nu contează că-s private. Trebuie instalat tot în aceste zile un spital de campanie pentru urgențe, care să preia fluxul de urgențe. Dacă pică Universitarul, unde ducem acei pacineți? Trebuie amplasat un spital de campanie diferit de cel de la Institutul Ana Aslan pentru patologiile de urgență. Pentru asta trebuie redistribuiți medici, trebuie refăcut planul de intervenție al ambulanțelor. Am o oarecare experiență și spun că lucrurile astea nu se pot face de la o ora la alta, iar când ne vom trezi cu situația scăpată de sub control atunci e greu să acționezi în haos. Mai avem câteva zile”, a conchis Bănicioiu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed