Fostul președinte al Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru: „Inflația va crește accelerat lunile următoare, la fel și dobânzile la credite”

Economistul Ionuț Dumitru, fostul președinte al Consiliului Fiscal, anunță că iarna va fi dificilă din cauza inflației și a prețurilor energiei.

„Suntem la 15,9% cu inflația. Probabil că ne ducem undeva la 17% în lunile următoare”, a afirmat economistul Ionuț Dumitru în cadrul unei emisiuni la Europa FM.

În plus, economistul a mai spus că inflația va rămâne destul de mare în perioada următoare și ne putem aștepta la o scădere – aproximativ 8% – spre finalul anului 2023. Mai mult, Ionuț Dumitru a explicat că odată cu creșterea inflației crește și dobânda cheie: „Probabil că băncile centrale vor continua să crească dobânzile, inclusiv BNR va face lucrul acesta. Noi ne așteptăm la 7% în ședința următoare și poate chiar un 7,50% în prima ședință din ianuarie anul viitor”.

Economistul Ionuț Dumitru a explicat că există două motive – motive pe care le numește „șocuri care s-au menifestat recent, pe care nu le-am anticipat și toată lumea le-a ignorat puțin”: noua schemă de compensare și creșterea prețurilor la alimente.

„Va fi dificilă iarna aceasta, în mod clar. Asistăm la creșteri foarte mari de prețuri. Inflația încă nu și-a spus ultimul cuvânt. Prognoza Băncii Centrale, prognoza BNR, era ca pe finalul acestui an să vedem o ușoară scădere a inflației, până la 13 și ceva la sută, dar din păcate acest moment de aplatizare și reducere ușoară a inflației se amână. Noi estimăm că abia prin martie-aprilie, anul viitor, o să vedem vârful inflaționist. Suntem la 15,9% cu inflația. Probabil că ne ducem undeva la 17% în lunile următoare”, a spus Ionuț Dumitru.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed