x


 • EUR
  4.6669
  USD
  4.0761
 • 16° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  5 km/h
  Umiditate

  70%
  Presiune

  34203 hPa
string(7) "politic"

Fostul președinte al PSD avertizează în privința crizei din partid: Trabantul să nu devină trotinetă!

Există riscul ca războiul din interiorul PSD să conducă la o criză politică prelungită, ce, inevitabil, va afecta actul guvernării, iar aceasta este o capcana în care PSD poate să cadă, crezând că Opoziția este prea slabă sau că președintele și aliații săi nu vor încerca să aplice principiul „divide et impera”. Trabantul să nu devină trotinetă, susține Mircea Geoana.

Author: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 12.01.2018, 15:37 | Actualizat: 12.01.2018, 15:37

„Anul 2018 nu este doar anul Centenarului, ci și unul dintre ultimele trenuri ca România să nu cadă între scaune, într-o lume în plină reașezare. Nu este târziu să ne jucăm cărțile bine. Suntem, însă, în cea mai precară situație de la integrarea în UE și în NATO. Iată câteva riscuri și capcane pe care le-am identificat”, a scris fostul președinte al PSD.

 

 

Geoana avertizează că există riscul ca demonstrațiile împotriva legilor justiției anticipate pentru sfârșitul lunii ianuarie să devină un instrument în lupta pentru supremație politică și manual de „anarhie instituționalizată” și repetarea greșelilor pre-criză în politica economică.

 

De asemenea, susține Geoană, există riscul de a nu stimula și alte motoare de creștere în afara consumului și de întârziere în pregătirea forței de muncă pentru Revoluția industrială 4.0, prin investiția în capitalul fizic și uman.

 

 

Totodată, fostul președinte al PSD susține că există riscul creșterii costurilor de finanțare: Retragerea stimulentelor fiscale și a băncilor centrale din economiile dezvoltate pot crea efecte adverse asupra economiilor emergente; Risc de volatilitate în sectorul financiar international; Lupta de succesiune pentru șefia BNR să nu degenereze în război între politica monetară și cea fiscală.

 

 

Geoana avertizează și în privința riscului ca Exxon, OMV Petrom și Carlyle să decidă să nu mai investească în proiectele de foraj de gaze din Marea Neagră și ca North Stream II să meargă înainte.

 

 

Ratarea șansei de a ne alinia cu nucleul dur al Europei, tentația populismului și a autoritarismului și alinierea de facto a României la “axa” Varșovia – Budapesta. Perceptual, România este deja “la pachet” cu iliberalii de serviciu din Vișegrad. Este un risc reputațional și politic major, ce trebuie evitat cu orice preț, punctează Geoană.

 

 

„Riscului miopiei și al lipsei de viziune și curaj” poate duce la faptul ca „Centenarul să treacă pe lângă noi fără să fi reflectat la România viitorului. Riscul de a vedea o coordonare a mișcărilor autonomiste din Catalonia, Scoția sau Flandra cu capetele înfierbântate ale iredentiștilor maghiari din Transilvania. Ratarea pregătirii președintiei României a Consiliului UE și transformarea subiectului în temă electorală”, afirmă Mircea Geoană.