FPTR: 80.000 de locuri de cazare din ţară, pregătite pentru turişti de 1 Mai şi Paşte, aproape jumătate fiind deja rezervate

„Proprietarii unităţilor de cazare clasificate din turismul românesc au pregătit, pentru turiştii care şi-au propus să petreacă zilele libere de 1 Mai şi Paşte într-o destinaţie internă, peste 80.000 de locuri din cele peste 500.000 de locuri clasificate în România, cu 27% mai puţin faţă de anul 2019, cel mai bun an în turismul autohton din ultimul deceniu. Din datele centralizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) până la această dată rezultă că numai jumătate dintre aceste locuri pregătite au fost rezervate, multe dintre rezervări făcându-se fără avans, ceea ce nu le oferă hotelierilor garanţia că aceşti turişti vor sosi şi vor ocupa locurile rezervate”, precizează patronatul.

Interesul turiştilor de a-şi petrece Sărbatorile Pascale într-un hotel sau pensiune din România a scăzut cu peste 65% faţă de anul 2019, anul cu cele mai multe rezervări ferme. Această scădere drastică este influenţată de măsurile restrictive privind limitarea gradului de ocupare a spaţiilor de cazare din structurile de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea acestora, interdicţia desfăşurării de activităţi în cluburile de pe litoral, în interiorul restaurantelor, precum şi interdicţia de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei în funcţie de rata de incidenţă a zonei, spun reprezentanţii FPTR.

Ca în fiecare an, litoralul rămâne destinaţia turistică vedetă, preferată de tinerii dornici de distracţie, fiind puse la dispoziţie aproximativ 25.000 de locuri din totalul de 135.856 de locuri clasificate.
 
„Anul acesta, chiar dacă ne vom bucura de un weekend prelungit, iar ultimele prognoze meteo anunţă vreme frumoasă, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei, până acum mai puţin de 15.000 de turişti au făcut rezervare, hotelierii sperând totuşi că vor fi ocupate toate locurile puse la dispoziţie. Cei mai mulţi dintre turiştii români vor alege să petreacă zilele libere în staţiunea Mamaia sau Vama Veche, unde vor fi deschise şi cele mai multe unităţi de cazare. Tariful mediu pe litoral în această perioadă este de 220 lei/persoana/noapte”, afirmă Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR.
 
Turismul rural va fi şi anul acesta în topul preferinţelor românilor, turiştii simţindu-se mai în siguranţă în pensiunile turistice aflate departe de aglomeraţie, cu peisaje pitoreşti şi aproape de natură. Astfel, proprietarii pensiunilor au pregătit aproximativ 30.000 de locuri în destinaţiile rurale cu tradiţie: Bran-Moeciu, Bucovina, Maramureş, zona Transilvaniei şi Oltenia. În aceste zone, turiştii pot achiziţiona produse tradiţionale bio de la producători locali autorizaţi, pot vizita obiectivele turistice din zonele limitrofe, se pot plimba cu caruţa, iar copiii sunt aşteptaţi cu diferite activităţi printre care programul de vopsit ouă cu metode tradiţionale şi foc de tabără.

„Din cauza incertitudinilor determinate de pandemie, mulţi proprietari de pensiuni au evitat să perceapă avans pentru rezervări, gazdele pregatind pachete turistice cu sejururi de minimum 3 nopţi şi tipuri de masă în funcţie de dorinţele fiecărui turist. În privinţa pachetelor ce includ şi servicii de masă, anul acesta, preferinţele românilor s-au schimbat, mulţi dintre ei alegând doar cina tradiţională de Paşte”, spun reprezentanţii FPTR.

Turismul montan este, de asemenea, o destinaţie căutată de turiştii români. Sunt pregătite aproximativ 20.000 de locuri, iubitorii sporturilor de iarnă având ocazia rară să schieze de 1 Mai. Cele mai solicitate vor fi unităţile de cazare de pe Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Stâna de Vale, Arieşeni, Rânca şi Straja. Proprietarii hotelurilor au pregătit pachete turistice cu sejururi de minimum 3 nopţi şi, în general, cu mic dejun inclus şi cina festivă în noaptea de Înviere, muzică live şi cadouri-surpriză, tarifele fiind cuprinse între 100 şi 400 lei/persoana/noapte.

În staţiunile balneare, pentru un sejur de 3 nopţi cu pensiune completă românii vor plăti între 100-600 lei/persoana/noapte în funcţie de preferinţe, servicii şi confort. Majoritatea pachetelor turistice conţin mese festive de Paşte, acces la piscină, saună şi jacuzzi. Pentru protejarea turiştilor, unii dintre proprietarii de hoteluri au ales ca slujba din noaptea de Înviere să se desfăşoare în încina acestora.
 
Turiştii dornici de inedit pot alege să petreacă sărbătorile în zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, unde vor putea merge la pescuit sau vor putea să se plimbe în natură cu hidrobiciclete, caiace şi pontoane plutitoare. La hotelurile din Delta pot fi rezervate pachete de minimum 3 nopţi de cazare cu pensiune completă şi masă festivă la tariful mediu de 550 lei/persoană.
 
„Una dintre victimele pandemiei este turismul de city break, inclusiv în România. În această minivacanţă, din păcate, nu vom vedea foarte mulţi turişti în hotelurile din marile oraşe. Cele mai multe unităţi de cazare sunt închise din cauza restricţiilor şi a lipsei turiştilor”, adaugă reprezentantul FPTR.
 
În ceea ce priveşte destinaţiile externe, numărul redus de zile libere, situaţia sanitară şi  economică dificilă au făcut ca interesul pentru deplasările peste graniţe în această perioadă să fie moderat. Bulgaria, Grecia, Turcia şi Israel, destinaţiile preferate ale românilor, se află pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, astfel că turiştii se orientează spre destinaţii cu rata de infectare mai scăzută sau vor alege turismul intern.

Aceste date au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri