AcasăEconomieEnergieFrancois Regis Mouton, IOGP, la RIGC 2022: Criza energetică a început înainte...

Francois Regis Mouton, IOGP, la RIGC 2022: Criza energetică a început înainte de agresiunea Rusiei

Agresiunea Rusiei are un rol foarte important asupra piețelor, în contextul crizei energetice actuale. Dar trebuie să ne amintim că acesta criză a început înainte de agresiunea din februarie, când aprovizionarea cu energie a devenit mai complicată, a declarat Francois Regis Mouton, Regional Director Europe IOGP, în cadrul RIGC 2022, organizată de FPPG.

Astfel, o problemă de aprovizionare a devenit o problemă de geopolitică. Una din cauze este că Uniunea Europeană nu a diversificat suficient sursele. Nu s-a făcut nimic la nivel de UE pentru a încuraja producția internă de gaze și UE a crescut cererea de gaze și cea de petrol printr-o abordare care nu era conectată la realitate.

O altă cauză a acestei crize este gazul în sine. Aud multe persoane la nivel înalt exprimând problema într-un mod eronat, inclusiv în discursul privind Starea Uniunii. În general, este o posibilitate bună de eliminare treptată a gazelor în contextul planului RePower EU. Însă din punctul meu de vedere, această abordare nu este corectă. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimele luni în Uniunea Europeană – producția de energie eoliană a fost mult mai scăzută. E nevoie de o planificare corespunzătoare și trebuie să lăsăm deoparte ideologiile.

Ce aud aici la Bruxelles este că ne pregătim să repetăm aceleași greșeli din trecut , ceeace nu este în regulă. Asta e valabil și în ceea ce privește discuțiile privind măsurile în contextul crizei energetice.

Cetățenii vor să se întreprindă acțiuni pentru că nu există o producție de gaze suficientă pentru a răspunde cererii. Totuși, problemele care sunt puse în discuție cum ar fi plafonarea prețurilor, creșterea taxelor ar agrava situația pe termen scurt pentru că ar deveni din ce în ce mai greu să se răspundă cererii și ar fi mult mai greu să crească producția locală.

Trebuie să îi sprijinim pe consumatorii cei mai vulnerabili și noi suntem gata să contribuim la aceste eforturi de solidaritate . Dar unele din nivelurile de taxare propuse sunt foarte ridicate, ceea ce înseamnă că furnizorii vor avea un dezavantaj foarte mare și nu ar mai fi un context concurențial echitabil. Trebuie să ne consolidăm producția locală, diverficarea surselor și să ajungem la o autonomie  energetică. De asemenea, și actorii economici trebuie să facă un efort și industria noastră trebuie să depună eforturi, dar trebuie să găsim un echilibru corect pentru ca o soluție pe termen scurt să nu devină o problemă mai târziu. Gazele sunt o sursă de energie versatilă, iar piața trebuie să devină mai sustenabilă decât este astăzi. Trebuie ca decidenții politici să fie mai creativi, mai deschiși când gândesc politici. Nu trebuie să se decidă anumite direcții de politică foarte înguste. Riscăm să devenim prizonieri propriilor noastre alegeri”.

Conform acestuia, unele din nivelurile de taxare propuse la Bruxelles sunt foarte ridicate, ceea ce înseamnă că furnizorii vor avea un dezavantaj foarte mare și nu ar mai fi un context concurențial echitabil.

În opinia lui Mouton, problemele care sunt puse în discuție cum ar fi plafonarea prețurilor și creșterea taxelor ar agrava situația pe termen scurt pentru că ar deveni din ce în ce mai greu să se răspundă cererii și ar fi mult mai greu să crească producția locală.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.