x


 • EUR
  4.5988
  USD
  3.9154
 • 14° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  35 km/h
  Umiditate

  97%
  Presiune

  33695 hPa
string(6) "europa"

Frustrarea alegătorilor şi neîncrederea în elită a adus Franţa în plină revoluţie

Franţa este o economie mare şi bogată, însă are o problemă care, aşa cum o demonstrează alegerile prezidenţiale, are puterea de a schimba soarta Europei: frustrarea populaţiei şi mai ales a tinerilor. De aceea, spun analiştii, Franţa are nevoie de schimbări pe care oricine va fi ales preşedinte nu le poate ignora.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 24.04.2017, 9:25 | Actualizat: 24.04.2017, 9:25

Francezii care s-au dus du­mi­nică la vot pentru primul tur al alegerilor prezi­den­ţia­le au avut un motiv de mân­drie. Activitatea de afa­ceri a companiilor a atins luna aceasta, în plină cursă electorală, maxi­mul de după marea criză economică. De fapt, potrivit indicelui IHS Markit, Franţa a evoluat atât de bine încât a de­pă­şit şi Germania, cea mai mare econo­mie europeană, şi a tras după ea întrea­ga zonă euro. Pentru unii, acesta este un semn că managerii au devenit mai încre­ză­tori în viitor înainte de alegeri, notează CNBC, citat de ZF.ro.

 
Însă pentru alegătorul de rând sta­tis­tica şi indicii sunt prea puţin liniş­titori. Franţa n-a mai trecut din1958 prin tur­bulenţe politice la fel de mari ca acum. Atunci, în mijlocul Războiului Al­gerian, la putere a venit generalul Charles de Gaulle şi a adus ţării Con­sti­tu­ţia celei de-a Cincea Republici.

 

 

Acum, în preferinţele alegătorului pen­tru candidaţii la preşedinţie se simte, aşa cum este cazul multora dintre ţările dez­voltate, neîncrederea în elită, sen­za­ţia oamenilor că sunt ignoraţi de poli­ticieni, teama de globalizare economică şi de imigraţie şi anxietatea faţă de mo­bi­li­tatea socială şi inegalitatea în creştere.