Anchetă: Mai mulţi membri ai PSD ar fi fost implicaţi în fraudarea statului prin EADS

0
Anchetă: Mai mulţi membri ai PSD ar fi fost implicaţi în fraudarea statului prin EADS

In perioada in care era sef al Corpului de Control al premierului Adrian Nastase si apoi ministru delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar in acelasi guvern, actualul prim ministru, Victor Ponta, a condus Fundatia “Secolul XXI”. Conform unui document obtinut de Centrul de Investigatii Media, in aceeasi perioada, Fundatia “Secolul XXI” apare ca actionar majoritar, cu 52,5 la suta, in compania ce opereaza Radio 21, alaturi de grupul francez Lagardere, care detine restul partilor sociale.

Alte cateva persoane, co-actionari cu Lagardere intr-un alt post de radio romanesc, Europa FM, precum si cativa dintre manageri postului, precum Dan Ghibernea, Ovidiu Miculescu sau fratii Ovidiu si Cristina Zegheru, apar in decursul anilor in componenta consiliului director al Fundatiei “Secolul XXI”.

 

Pe de alta parte, Ioan Rus, fost ministru de Interne in Cabinetul Nastase, se afla si el intre creatorii Fundatiei “Secolul XXI”. Conform unui CV disponibil online, Rus a fost directorul firmei care comercializa in Transilvania masinile Mercedes Benz, produse de grupul german Daimler AG. Mai mult, fostul mare tenisman Ilie Nastase a fost presedinte al Fundatiei “Secolul XXI”. El este unul dintre apropiatii lui Ion Tiriac, om de afaceri care este reprezentantul Daimler Chrysler in Romania.     

 

Grupurile Lagardere si Daimler Chrysler au fondat concernul european EADS (European Aeronautic Defence and Space Company), un gigant al industriei de aeronautica si aparare cu care guvernul roman a incheiat, in 2004, al doilea cel mai pagubos contract din istoria postdecembrista a tarii, dupa cel cu Bechtel. Contractul pentru securizarea frontierelor, initial in valoare de aproape un miliard de euro, a fost atribuit, fara licitatie, concernului EADS prin hotarare de guvern, in august 2004. Ulterior, dupa schimbarea puterii, in 2005, Ministerul de Interne a cerut o analiza a evolutiei acestui contract si, pentru ca au fost gasite nereguli, a cerut anchetarea mai multor fosti sefi ai institutiei, in frunte cu generalul Toma Zaharia.

 

O alta legatura intre Fundatia “Secolul XXI” si EADS o constituie un alt contract controversat, cel privind achizitionarea unor fregate militare de la grupul BAE Systems, a carui divizie de rachete a fuzionat in 2001 cu EADS, operand sub numele de MBDA. Fregatele militare au fost cumparate de la BAE Systems in 2002, cand, conform documentelor prezentate astazi de Centrul de Investigatii Media, la conducerea Fundatiei “Secolul XXI” se afla Ioan Mircea Pascu, care era ministru al Apararii in Cabinetul Nastase. In acelasi timp, fundatia era asociata cu Lagardere in Radio 21.

 

continuare pe Centrul de Investigatii Media