G7 propune “100 de zile” pentru iesirea din criza financiara

G7, bazat pe recomandarile Forumului pentru Stabilitate Financiara, insarcineaza agentiile nationale de reglementare sa stabileasca noi standarde si proceduri de control si solicita bancilor si altor companii private financiare sa dezvaluie in intregime expunerea pe care o au in zona creditelor slab performante si sa caute solutii pentru a-si asigura nivelul de lichiditate necesar.

De asemenea, grupul cere asociatiei internationale pentru standarde contabile sa stabileasca de urgenta noi modalitati adecvate conditiilor prezente de evaluare a activelor de genul celor care au dus la “intoxicarea” sistemului financiar international.

“Trebuie sa stabilim un echilibru intre comportamentul agentilor economici si normele care ar trebui sa le reglementeze actiunile in cadrul sistemului nostru financiar, intre eficienta si inovatie, intre resurse si stabilitate”, a declarat Timothy Geithner, membru al delegatiei americane, unul dintre presedintii din sistemul Rezervei Federale. Jucatorii pietei privesc cu optimism spre planul celor “100 de zile” al G7. “Perspectivele cresterii economice pe termen depind de o maniera semnificativa de modul in care sistemul financiar va fi redesenat de aceste propuneri”, considera Torsten Slok, economist in cadrul Deutsche Bank. Un optimism care trebuie sa fie moderat, avertizeaza insa oficialii.

“Nu putem preveni agravarea problemelor, dar putem imbunatati elasticitatea sistemului”, a declarat vicepresedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Donald Kohn. Participantii la reuniunea G7 au cazut totodata de acord ca principala institutie financiara a lumii, FMI, va trebui sa devina, pe langa un “imprumutator de ultima instanta al statelor”, si un “jandarm al pietelor financiare si de capital”.

 Un motiv de ingrijorare pentru oficiali este si faptul ca, sub impactul cresterii preturilor, foametea din regiunile sarace ale globului poate induce, pe langa efectele sale economice, explozii sociale, alimentand reizbucnirea unor conflicte sau generarea unora noi.

Deloc intamplator, concluzia reuniunii este cel mai bine prezentata de presedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke.

“Nu ne permitem luxul de a astepta ca pietele sa se stabilizeze, in vreme ce noi ne gandim la viitor”, a declarat acesta.

 “Am invatat lectiile Marii Crize. Vom actiona astfel incat sa avem certitudinea ca sistemul financiar ramane in stare buna de functionare”, a declarat tot el.

Obiectiv

 “Trebuie sa stabilim un echilibru intre comportamentul agentilor economici si normele care ar trebui sa le reglementeze actiunile in cadrul sistemului nostru financiar, intre eficienta si inovatie, intre resurse si stabilitate”, a declarat Timothy Geithner, membru al delegatiei americane

Agent de implementare

Problema

Sarcina

Agentiile nationale

Adecvarea cadrului normativ

Noi norme de reglementare si control al comportamentului companiilor financiare private

Agentiile

international

Monitorizarea pietelor financiare si de capital

Fondul Monetar International preia rolul de “jandarm al pietelor internationale”

 

Adecvarea standardelor internationale de contabilitate

Agentia Internationala de Standarde Contabile (International Accounting Standards Board) va stabili noi criterii si standarde de evaluare contabila

Companiile private

Cunoasterea expunerii in zona creditelor neperformante

Bancile si agentiile de brokeraj vor trebui sa isi dezvaluie volumul activelor care pot atrage pierderi contabile

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed