Gabriel Biris: Se transforma ANAF intr-un grup infractional organizat?

0
6
Gabriel Biris: Se transforma ANAF intr-un grup infractional organizat?

Practici recente in controlul fiscal

  • Controale incrucisate la furnizori, dar si la furnizorii furnizorilor
  • Fiscul a inventat conceptul de “achizitii la contribuabili cu comportament fiscal inadecvat”. ANAF considera toate achizitiile de la astfel de companii ca fiind “fictive” si, ca urmare, refuza dreptul la deducerea cheltuielii (TVA, impozit pe profit).
  • Faptul ca furnizorul (sau furnizorul furnizorului) cu cod de TVA valabil nu este relevant pentru inspectia fiscala inseamna ca inspectorii nu mai respecta legile fiscale.

“Probabil ca in timp ce vorbim inspectorii fiscali mai emit cateva procese verbale pornind de la urmatoarea logica: antreprenorul nu si-a verificat partenerul sau furnizorul furnizorului, de parca o firma poate sa faca acest lucru. ANAF spune ca un contribuabil are sarcina sa isi verifice furnizorii. In cel mai bun caz, antreprenorul poate sa vada ce zice legea si legea zice ca poti sa verifici valabilitatea codului deTVA si ca factura indeplineste toate conditiile cerute de lege. Trebuie sa pastrati toate documentele care atesta ca nu este vorba de o tranzactie fictiva. Mai mult de atat nu poti sa faci”, a declarat Gabriel Biris in conferinta Fiscal 360, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Biris Goran si KPMG.

 

Citiți mai multe pe wall-street.ro.