Gabriela Firea: ”Mă bucură decizia INML de a opri practica testării virginităţii tinerelor, la cererea familiei!”

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, salută joi decizia Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” de a opri practica testării virginităţii tinerelor, la cererea familiei, precizând că era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional şi o formă de discriminare. Firea precizează că e important ca şi celelalte servicii de medicină legală din ţară să ţină cont de hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală, din februarie 2022, şi să elimine aceste teste din practica de zi cu zi.

”Mă bucură decizia Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” de a opri practica testării virginităţii tinerelor, la cererea familiei! Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional, până la urmă o formă de discriminare de gen. Prin dispoziţia prof.univ.dr. Cristian Curcă, director general în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”, a fost interzisă testarea virginităţii la cerere şi eliberarea unor certificate privind „integritatea” unei tinere. Sigur că vor exista în continuare controale medicale de specialitate acolo unde există suspiciunile unui viol, dar doar la solicitarea instituţiilor abilitate”, scrie Firea pe Facebook.

Ea afirmă că la discuţiile pe care le-am avut săptămâna trecută, l-a asigurat pe profesorul Cristian Curcă că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, va sprijini orice decizie care apără drepturile femeilor şi a tinerelor din România.

”Am susţinut de la început şi demersurile organizaţiilor care militează pentru drepturile femeilor. Cu reprezentantele de la Centrul Filia am dezbătut subiectul şi la ultima întâlnire pe tema egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”, spujne Gabriela Firea.

Ministerul Familiei menţionează că acum, e important ca şi celelalte servicii de medicină legală din ţară să ţină cont de hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală, din februarie 2022, şi să elimine aceste teste din practica de zi cu zi.

”Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut guvernelor, încă de acum zece ani, să fie oprită această practică. ONU şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au semnat, în 2018, o declaraţie comună prin care condamnă aceste practici, iar în Franţa şi Marea Britanie testările au fost deja interzise”, mai spune Firea.

Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor lansează luni o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate. Cei de la VIF trag un semnal de alarmă legat de existenţa acestui tip de testare medico-legală despre care spun că este abuzivă şi traumatizantă. Campania se numeşte #DeNetestat şi îşi propune să elimine definitiv din legislaţie, cu ajutorul unei petiţii, aceste teste. Petiţia poate fi semnată pe campaniamea.declic.ro.

Cu toate că Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă testarea virginităţii pentru că este o încălcare a drepturilor omului şi susţine că procedura nu poate demonstra virginitatea unei persoane, această practică încă există în România, susţin iniţiatorii proiectului.

Încă există tinere care, forţate de părinţi, trebuie să-şi demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical. Metoda, care mai este numită şi “examenul cu două degete” este folosită şi în cazul unor anchete penale, însă nu este relevantă medical nici în aceste situaţii, susţin cei care au început campania. Aceasta are drept componentă şi un clip impresionant realizat de regizorul Iulia Rugină.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed