GÂLCEAVĂ în Guvern din cauza AUTOSTRĂZII UNIRII! Orban l-a certat pe Tănase

Premierul Ludovic Orban l-a certat în debutul ședinței pe guvern pe secretarul general al instituției, Antonel Tănase, pentru că a postat lista investițiilor pe site-ul guvernului fără să i-o prezinte înainte. Premierul a anunțat că Autostrada Unirii (A8) și Autostrada 7 (Bacău – Ploiești) vor fi introduse în lista investițiilor prioritare pentru 2021.

 

”Domnule secretar general, ați publicat un memorandum fără să îmi prezentați anterior documentul. Atât Autostrada 7 și cât și Autostrada 8 reprezintă priorități pentru noi și le finanțăm. Vom face azi în ședința de guvern includerea în această listă, mai ales că ele fac parte din masterplanul pe transport”, a spus Ludovic Orban la începerea ședinței.

 

 

Autostrada Unirii (Iași – Târgu Mureș) lipsește din lista proiectelor de investiţii publice semnificative prioritizate pentru bugetarea în 2021, listă discutată la această oră în ședința de guvern.

 

Lista a fost întocmită de Ministerul Finanțelor și integrează principalele proiecte de investiții transmise de ministerele de linie, potrivit documentului pus în dezbatere pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. E vorba despre 160 de proiecte de investiții publice mari, cu o valoare totală de 216 miliarde de lei, din care ar mai trebui finanțată suma totală de 146 miliarde de lei (restul de bani fiind deja investiți în proiecte aflate în diferite stadii de realizare).

 

Dacă în lista marilor proiecte apar autostrada București – Brașov, autostrada Sibiu – Pitești și alte zeci de investiții în infrastructura rutieră, din listă lipsește Autostrada Unirii Iași – Târgu Mureș, deși această autostradă e singura care are o lege dedicată, ce obligă guvernul să aloce fonduri și impune termene precise de realiare.

 

Din totalul de 160 de proiecte propuse pentru finanțare în 2021, doar 17 sunt proiecte noi. Din restul de 143 proiecte, 47 au stadiul fizic de realizare de 100%, ceea ce înseamnă că mai e nevoie de ultimele formalități de preluare, dar și de plata ultimelor tranșe.

 

Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor se situează pe primul loc în listă, cu nu mai puțin de 130 proiecte care mai au nevoie de o finanțare de 130 miliarde de lei. Urmează Ministerul Mediului cu 11 proiecte și Ministerul Sănătății, cu 6 proiecte.

 

De remarcat că printre cele 17 proiecte noi se numără cele trei spitale regionale (Craiova, Cluj, Iași), partea a doua a proiectului de refacere a falezelor de pe litoralul Mării Negre, finalizarea proiectului Laserului de la Măgurele, un centru multimodal la Galați sau drumul expres Galați – Brăila.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed